Mitologia i religió [100421]
Pagés Cebrián, Joan
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Mythology and Religion
Títol variant: Mitología y religión
Data: 2020-21
Resum: La mitologia i la religió estan vinculades en les societats antigues d'una manera tan estreta que sovint és difícil destriar allò "religiós" d'allò "profà". La vida era mite i religió i les creences i ritus penetraven tots els àmbits de la vida privada i pública dels pobles antics. Grècia fou especialment prolífica en la creació d'un univers mitològic ric i complex que cal conèixer a fons si hom vol aprofundir en l'estudi dels textos grecs, la literatura, la història i la societat gregues, així com la filosofia i la política. Aquesta dimensió interdisciplinària és imprescindible per a una bona formació en Humanitats en general, i en Estudis Clàssics en particular. En els textos literaris grecs (i llatins), doncs, el mite, el culte i els ritus són omnipresents, fins a tal punt que és impossible assolir una capacitat escaient d'interpretació sense el coneixement de tot aquest marc de referències mítico-cultuals. D'altra banda, al llarg dels darrers cinquanta anys s'han fet avenços notables en aquest camp. Amb el concurs de disciplines diverses com l'antropologia, la psicologia i la sociologia la comprensió a què estem arribant del sentit del mite i el ritu grec i la seva incidència en l'individu, la família i la societat, fan d'aquesta disciplina una de les més atractives per a qualsevol estudiant que aspiri a un coneixement en profunditat que depassi l'enfocament tradicional, potser més atent a l'anècdota mitològica i a les seves diverses interpretacions simbòliques i iconogràfiques. Ens proposem dos objectius generals: 1. Fer una reflexió a l'entorn del mite i la seva relació amb el ritual des de perspectives diverses. 2. Dur a terme una anàlisi crítica de documents textuals i iconogràfics.
Resum: La mitología y la religión están vinculadas en las sociedades antiguas de una manera tan estrecha que a menudo es difícil separar lo "religioso" de lo "profano". La vida era mito y religión y las creencias y ritos penetraban todos los ámbitos de la vida privada y pública de los pueblos antiguos. Grecia fue especialmente prolífica en la creación de un universo mitológico rico y complejo que hay que conocer a fondo si se quiere profundizar en el estudio de los textos griegos, la literatura, la historia y la sociedad griegas, así como la filosofía y la política. Esta dimensión interdisciplinaria es imprescindible para una buena formación en Humanidades en general, y en Estudios Clásicos en particular. En los textos literarios griegos (y latinos), pues, el mito, el culto y los ritos son omnipresentes, hasta tal punto que es imposible alcanzar una capacidad adecuada de interpretación sin el conocimiento de todo este marco de referencias mítico-cultuales. Por otra parte, en los últimos cincuenta años se han hecho avances notables en este campo. Con el concurso de disciplinas diversas como la antropología, la psicología y la sociología la comprensión a que estamos llegando del sentido del mito y el rito griego y su incidencia en el individuo, la familia y la sociedad, hacen de esta disciplina una de las más atractivas para cualquier estudiante que aspire a un conocimiento en profundidad que rebase el enfoque tradicional, tal vez más atento a la anécdota mitológica ya sus diversas interpretaciones simbólicas e iconográficas. Nos proponemos dos objetivos generales: 1. Hacer una reflexión en torno al mito y su relación con el ritual desde perspectivas diversas. 2. Llevar a cabo un análisis crítico de documentos textuales e iconográficos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Estudis Clàssics [2500243]
Pla d'estudis: Grau en Estudis Clàssics [804]Català
5 p, 111.2 KB

Anglès
5 p, 105.4 KB

Castellà
5 p, 106.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-03, darrera modificació el 2021-06-05   Favorit i Compartir