Aproximació etnogràfica a la diversitat cultural [101279]
Mateo Dieste, Josep Lluís
van den Bogaert, Alice Marie-Sophie
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Ethnological Approach to Cultural Diversity
Títol variant: Aproximación etnográfica a la diversidad cultural
Data: 2020-21
Resum: CONTEXTUALITZACIÓ I OBJECTIUS FORMATIUS DE L'ASSIGNATURA Assignatura de Primer curs que desenvolupa la formació bàsica per cursar els estudis d'Antropologia Social i Cultural i que correspon a la matèria bàsica 'Conceptes i camps bàsics de l'Antropologia'. Introducció als camps clàssics de l'Antropologia (economia, política, parentiu, religió) a través de casos etnogràfics específics i el detall d'una monografia, per tal de proporcionar una aproximació holista a la diversitat cultural i permetre el contrast amb el nostre context sociocultural i amb d'altres exemples etnogràfics. Grup 1. Aproximació etnogràfica a la diversitat cultural. Magreb Professor. Josep Lluís Mateo Dieste OBJECTIUS FORMATIUS: L'alumnat haurà de reconèixer i identificar la realitat complexa i canviant dels pobles del Magreb, des del passat recent fins a la situació social actual, marcada per processos de modernització, globalització i diàspora, i rebrà les eines per deconstruir els estereotips sobre l'alteritat i els seus usos polítics. L'alumnat haurà de ser capaç de detectar i analitzar les dimensions sòcioculturals centrals així com els principals canvis i continuïtats de les societats magribines en els seus principals àmbits: l'àmbit econòmic i ecològic, l'àmbit polític i d'organització social, les relacions de parentiu, i les varietats simbòliques, religioses i rituals. A partir d'aquí es presentaran estudis de cas etnogràfics, especialment de lazona nord del Marroc, i s'oferiran eines per analitzar aquesta àrea des d'un punt de vista dinàmic, tot considerant el conflicte pel poder, la construcció de 1 aquesta àrea des d'un punt de vista dinàmic, tot considerant el conflicte pel poder, la construcció de desigualtats sexuals i comunitàries i l'impacte dels processos de modernització (colonització, urbanització, emigració), per tal de poder interpretar fenòmens contemporanis. Grup 2. Aproximació etnogràfica a la diversitat cultural. Àsia Meridional i Himàlaia Professora. Alice Van den Bogaert OBJECTIUS FORMATIUS: Abordarem la diversitat cultural i el paper de l'etnografia en l'estudi de l'humà, descobrint grans temes de l'antropologia (parentiu, religió, economia, política, persona i cos) amb exemples concrets i estudis de cas aprofundits, extrets de l'Asia Meridional i l'Himàlaia. Aquesta zona del món presenta una immensa diversitat lingüística, religiosa, cultural, diversitat de formes polítiques, de maneres d'entendre la família, cosa que ens permetrà endinsar-nos dins l'etnografia a partir de temàtiques clàssiques i contemporànies com les castes, l'hinduisme, el xamanisme, l'esclavitud per deute, les lluites indígenes o els feminismes contemporanis, entre d'altres.
Resum: CONTEXTUALIZACIÓN Y OBJETIVOS FORMATIVOS DE LA ASIGNATURA Asignatura de Primer curso que desarrolla la formación básica para cursar los estudios de Antropología Social y Cultural y que corresponde a la materia básica "Conceptos y campos básicos de la Antropología". Introducción a los campos clásicos de la Antropología (economía, política, parentesco, religión) a través de casos etnográficos específicos y el detalle de una monografía, con el fin de proporcionar una aproximación holista a la diversidad cultural y permitir el contraste con nuestro contexto sociocultural y con otros ejemplos etnográficos. Grupo 1. Aproximación etnográfica a la diversidad cultural. Magreb Profesor. Josep Lluís Mateo Dieste OBJECTIVOS FORMATIVOS: El alumnado deberá reconocer e identificar la realidad compleja y cambiante de los pueblos del Magreb, desde el pasado reciente hasta la situación social actual, marcada por procesos de modernización, globalización y diáspora, y recibirá las herramientas para deconstruir los estereotipos sobre la alteridad y sus usos políticos. El alumnado deberá ser capaz de detectar y analizar las dimensiones socioculturales centrales así como los principales cambios y continuidades de las sociedades magrebíes en sus principales ámbitos: el ámbito económico y ecológico, el ámbito político y de organización social, las relaciones de parentesco, y las variedades simbólicas, religiosas y rituales. A partir de aquí se presentarán estudios de caso etnográficos, 1 variedades simbólicas, religiosas y rituales. A partir de aquí se presentarán estudios de caso etnográficos, especialmente de la zona norte de Marruecos, y se ofrecerán herramientas para analizar esta área desde un punto de vista dinámico, considerando el conflicto por el poder, la construcción de desigualdades sexuales y comunitarias y el impacto de los procesos de modernización (colonización, urbanización, emigración), con el fin de poder interpretar fenómenos contemporáneos. Grupo 2. Aproximación etnográfica a la diversidad cultural. Asia Meridional e Himalaya Profesora. Alice Van den Bogaert OBJECTIVOS FORMATIVOS: Abordaremos la diversidad cultural y el papel de la etnografía en el estudio de lo humano, descubriendo grandes temas de la antropología (parentesco, religión, economía, política, persona y cuerpo) con ejemplos concretos y estudios de caso situados en Asia Meridional y el Himalaya. Esta zona del mundo presenta una inmensa diversidad lingüística, religiosa, cultural, diversidad de formas políticas, de maneras de entender la familia, lo que nos permitirá adentrarnos en la etnografía a partir de temáticas clásicas y contemporáneas como las castas, el hinduismo, el chamanismo, la esclavitud por deuda, las luchas indígenas o los feminismos contemporáneos, entre otros.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Antropologia social i cultural [2500256]
Pla d'estudis: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
12 p, 136.7 KB

Anglès
12 p, 134.1 KB

Castellà
12 p, 135.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-10, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir