Experiència escolar dels estudiants procedents de famílies immigrants
Jabeen, Iqra
Sharifi Dryaz, Massoud, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Experiencia escolar de los estudiantes procedentes de familias inmigrantes
Títol variant: School experience of students from immigrant families
Data: 2020
Resum: Des dels últims anys, s'ha donat a Espanya un augment considerable dels estudiants immigrants en els centres educatius. La integració d'aquests nouvinguts és un dels reptes més importants per a la cohesió de la societat i l'escola apareix com un dels principals àmbits que permet als joves integrar-se a la societat. Per això, aquesta investigació té per objectiu analitzar la situació i l'experiència d'aquests estudiants en el sistema educatiu a Catalunya. A partir de la revisió teòrica de la literatura existent sobre el fenomen i una metodologia quantitativa s'han analitzat els resultats de les proves de PISA 2015 (Programa d'Avaluació Internacional dels Estudiants). Els resultats indiquen que, els estudiants autòctons tenen molt millor rendiment educatiu que els estudiants immigrants de segona i de primera generació. El factor que més influeix en el rendiment educatiu dels estudiants és el nivell socioeconòmic i sociocultural. Relacionat amb això, és la segregació dels estudiants en tipus de centres educatius, la qual cosa també explica la desigualtat acadèmica entre els estudiants.
Resum: Desde los últimos años, se ha dado en España un aumento considerable de los estudiantes inmigrantes en los centros educativos. La integración de estos recién llegados es uno de los retos más importantes para la cohesión de la sociedad y la escuela aparece como uno de los principales ámbitos que permite a los jóvenes integrarse a la sociedad. Por ello, esta investigación tiene por objetivo analizar la situación y la experiencia de estos estudiantes en el sistema educativo en Cataluña. A partir de la revisión teórica de la literatura existente sobre el fenómeno y una metodología cuantitativa se han analizado los resultados de las pruebas de PISA 2015 (Programa de Evaluación Internacional de los Estudiantes). Los resultados indican que, los estudiantes autóctonos tienen mucho mejor rendimiento educativo que los estudiantes inmigrantes de segunda y de primera generación. El factor que más influye en el rendimiento educativo de los estudiantes es el nivel socioeconómico y sociocultural. Relacionado con esto, es la segregación de los estudiantes en tipos de centros educativos, lo que también explica la desigualdad académica entre los estudiantes.
Resum: In recent years, there has been a considerable increase in immigrant students in schools in Spain. The integration of these newcomers is one of the most important challenges for the cohesion of society and the school appears as one of the main areas that allows young people to integrate into society. Therefore, this research aims to analyze the situation and experience of these students in the education system in Catalonia. Based on the theoretical review of the existing literature on the phenomenon and a quantitative methodology, the results of the PISA 2015 (International Student Assessment Program) tests have been analyzed. The results indicate that, native students perform much better in educational performance than second- and first-generation immigrant students. The factor that most influences in students 'educational performance is socioeconomic and sociocultural level. Related to this is the segregation of students into types of schools, which also explains the academic inequality among students.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1282]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Estudiants immigrants ; Integració ; Situació ; PISA ; Rendiment educatiu ; Estudiantes inmigrantes ; Integración ; Situación ; Rendimiento educativo ; Immigrant students ; Integration ; Situation ; Educational performance



TFG
31 p, 750.1 KB

Resum executiu
3 p, 182.1 KB

Pòster
1 p, 411.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2020-07-10, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir