Mètodes i Tècniques per a l'Anàlisi Espacial [104238]
Vera Martin, Ana
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Methods and Techniques for Spatial Analysis
Títol variant: Métodos y Técnicas para el Análisis Espacial
Data: 2020-21
Resum: Mètodes i Tècniques per a l'Anàlisi Espacial s'imparteix el Primer curs del Grau de Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial. Aquesta assignatura ofereix una introducció bàsica a la representació de dades en Geografia, per a descriure i analitzar els fenòmens territorials. L'assignatura segueix una aproximació basada en la resolució de tasques concretes de descripció o anàlisi, ordenades segons tipus de dades, finalitat i camp d'aplicació. Per a cada tasca concreta es presenten sistemàticament els mètodes apro­piats d'anàlisi de dades (gràfics, estadístics o cartogràfics), juntament amb els conceptes de base necessaris i casos d'aplicació. Els objectius de l'assignatura són: Capacitar per a resoldre tasques bàsiques d'anàlisi i presentació de dades (visua­lització i descripció gràfica, estadística i cartogrà­fi­ca) per a descriure i caracteritzar territo­ris o fenòmens naturals i socials que tenen lloc en el territori. Dotar del bagatge conceptual, metodològic i tècnic necessari, tant per a les assignatures de caire temàtic o regional, com per a les assignatures instrumentals més avançades de tractament i anàlisi d'informació geogràfica. L'assignatura cobreix els aspectes conceptuals, metodològics i tècnics per a resoldre treballs pràctics d'anàlisi geogràfica: Conceptes sobre la naturalesa de l'anàlisi i de la informació geogràfica. Metodologiade plantejament, documentació, disseny opera­tiu, execució i presentació deresultats d'un projecte. Recopilació de les dades, el seu enregistrament i manipulació mitjançant fulls de càlcul, i la seva organització mitjançant bases de dades. Resolució de necessitats d'exploració de la informació, i de descripció i classificació dels territoris o 1 Resolució de necessitats d'exploració de la informació, i de descripció i classificació dels territoris o fenòmens estudiats, mitjançant tècniques de representa­ció gràfica, de descripció i classificació estadística i de representació cartogràfica. Introducció a les noves tècniques: cartografia automàtica, sistemes d'informació geogràfica, teledetecció, geolocalització. Accés a fonts, dades i altres recursos relacionats amb la geoinformació. Tractament i representació de dades com a instrument per a descriure i analitzar els fenòmens socioespacials. Aplicació del tractament de dades en la investigació científica. Conceptes de comunicació visual per a l'elaboració de documents gràfics o cartogràfics efectius de visualització, anàlisi i presentació de dades.
Resum: Métodos y Técnicas para el Análisis Espacial se imparte el Primer curso del Grado de Geografía, Medio Ambiente y Planificación Territorial. Esta asignatura ofrece una introducción básica a la representación de datos en Geografía, para describir y analizar los fenómenos territoriales. La asignatura sigue una aproximación basada en la resolución de tareas concretas de descripción o análisis, ordenadas según tipo de datos, finalidad y campo de aplicación. Para cada tarea concreta se presentan sistemáticamente los métodos apropiados de análisis de datos (gráficos, estadísticos o cartográficos), junto con los conceptos de base necesarios y casos de aplicación. Los objetivos de la asignatura son: Capacitar para resolver tareas básicas de análisis y presentación de datos (visualización y descripción gráfica, estadística y cartográfica) para describir y caracterizar territorios o fenómenos naturales y sociales que tienen lugar en el territorio. Dotar del bagaje conceptual, metodológico y técnico necesario, tanto para las asignaturas de carácter temático o regional, como para las asignaturas instrumentales más avanzadas de tratamiento y análisis de información geográfica. La asignatura cubre los aspectos conceptuales, metodológicos y técnicos para resolver trabajos prácticos de análisis geográfico: Conceptos sobre la naturaleza del análisis y de la información geográfica. Metodologiade planteamiento, documentación, diseño operativo, ejecución y presentación deresultats de un proyecto. Recopilación de los datos, su grabación y manipulación mediante hojas de cálculo, y su organización 1 Recopilación de los datos, su grabación y manipulación mediante hojas de cálculo, y su organización mediante bases de datos. Resolución de necesidades de exploración de la información, y de descripción y clasificación de los territorios o fenómenos estudiados, mediante técnicas de representación gráfica, de descripción y clasificación estadística y de representación cartográfica. Introducción a las nuevas técnicas: cartografía automática, sistemas de información geográfica, teledetección, geolocalización. Acceso a fuentes, datos y otros recursos relacionados con la geoinformación. Tratamiento y representación de datos como instrumento para describir y analizar los fenómenos socioespaciales. Aplicación del tratamiento de datos en la investigación científica. Conceptos de comunicación visual para la elaboración de documentos gráficos o cartográficos efectivos de visualización, análisis y presentación de datos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial [2503710]
Pla d'estudis: Grau en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial [1390]Català
5 p, 111.0 KB

Anglès
5 p, 106.0 KB

Castellà
5 p, 107.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-17, darrera modificació el 2020-09-19   Favorit i Compartir