Els Orígens de la Catalunya Contemporània [100354]
Yépez Piedra, Daniel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: The Origins of Modern Catalonia
Títol variant: Los Orígenes de la Cataluña Contemporánea
Data: 2020-21
Resum: L'objectiu fonamental que persegueix aquesta assignatura és el d'analitzar les bases de la construcció històrica catalana als orígens de l'època contemporània, des de l'esfondrament de la societat de l'Antic Règim fins a l'esclat de la Revolució de setembre de 1868. S'exploraran els fonaments de la contemporaneïtat de la societat catalana des de la instal·lació de l'Estat Borbònic el 1714, la Guerra del Francès i fins al Sexenni Democràtic, tenint en compte una diversitat de línies de desenvolupament que es podrien englobar en dos grans eixos. El primer eix fa èmfasi en el vessant polític i cultural, i cobreix la lenta desfeta i crisi de l'Antic Règim i el procés de revolució liberal, així com les diverses respostes polítiques i intel·lectuals a la institucionalització del nou estat centralitzat i de la nova societat liberal. El segon eix se centra en els aspectes socials i econòmics, i posa l'accent en les característiques que adopta Catalunya durant el procés de revolució industrial, l'aparició de la societat de classes i les fractures que provoca, i l'evolució de les diferents formes de treball, d'associació i de producció. Igualment es procurarà treballar línies transversals i mostrar-se sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere.
Resum: El objetivo fundamental que perigue la asignatura es la de analizar las bases de la construcción histórica catalana en los orígenes de la época contemporánea, desde el derrumbe de la sociedad de Antiguo Régimen hasta el estallido de la Revolución de Septiembre de 1868. Se explorarán las bases de la contemporaneidad de la sociedad catalana desde la instalación del Estado borbóic en 1714, la Guerra de la Independencia, y hasta el Sexenio Democrático, teniendo en cuenta una diversidad de líneas de desarrollo que se pueden englobar en dos grandes ejes. El primer eje hace énfasis en la vertiente política y cultural, y cubre la crisis del Antiguo Régimen y el proceso de la revolución liberal, así como las diversas respuestas políticas e intelectuales del nuevo estado centralizado y de la nueva sociedad liberal. El segundo eje se centra en los aspectoss sociales y económicos, y pone el acento en las características que adopta Cataluña durante el proceso de revovlución industrial, la aparición de la sociedad de clases y las fracturas que provoca, y la evolución de las diferentes formas de trabajo, de asociación y de producción. Igualmente se procurarà trabajar líneas transversales y mostrarse sensible a los aspectos relacionados con la perspectiva de género.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Història [2500501]
Pla d'estudis: Grau en Història [803]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 104.8 KB

Anglès
5 p, 104.7 KB

Castellà
4 p, 104.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-24, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir