Periodisme Científic [103092]
Reales Guisado, Lluís
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Additional title: Scientific Journalism
Additional title: Periodismo Científico
Date: 2020-21
Abstract: L'assignatura Periodisme Científic proposa analitzar tot el procés informatiu: des de l'origen dels fets científics fins que es converteixen en notícia i són publicats o emesos en un mitjà. I ho fa en un triple vessant: com a introducció genèrica a la ciència en tots els seus vessants, la medicina i el medi ambient (filosofia, sociologia, història i estat actual), fonamentalment com a objecte de la comunicació informativa (i en conseqüència, periodística), i com a missatge emès des de la mateixa ciència (persones i institucions). En totes aquestes dimensions, s'obre un camp ampli de docència i d'investigació, en molts casos sense explorar, en el qual intervenen l'anàlisi històrica de la comunicació científica, sanitària i medi ambiental, els estudis de la retòrica i dels codis lingüístics, els models de transcodificació envers el llenguatge comú, l'adaptació dels gèneres, segons els nivells de comunicació especialitzada, els problemes que planteja la divulgació, l'aplicació pràctica de la informació en els diversos mitjans (impresos, àudio-visuals i en xarxa), i el disseny d'estratègies de comunicació global i específica des dels centres corporatius de producció i de serveis científics, mèdics i mediambientals. 1.
Abstract: La asignatura Periodismo Científico propone analizar todo el proceso informativo: desde el origen de los hechos científicos hasta que se convierten en noticia y son publicados o emitidos en un medio. Y lo hace como introducción genérica a la ciencia en todas sus vertientes, la medicina y el medio ambiente (filosofía, sociología, historia y estado actual), fundamentalmente como objeto de la comunicación informativa (y en consecuencia , periodística), y como mensaje emitido desde la misma ciencia (personas e instituciones). En todas estas dimensiones, se abre un campo amplio de docencia y de investigación, en muchos casos sin explorar, en el que intervienen el análisis histórico de la comunicación científica, sanitaria y medioambiental, los estudios de la retórica y de los códigos lingüísticos, los modelos de transcodificación para con el lenguaje común, la adaptación de los géneros, según los niveles de comunicación especializada, los problemas que plantea la divulgación, la aplicación práctica de la información en los diversos medios (impresos, audiovisuales y en red), y el diseño de estrategias de comunicación global y específica desde los centros corporativos de producción y de servicios científicos, médicos y medioambientales. 1.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Periodisme [2501933]
Study plan: Grau en Periodisme [971]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 116.8 KB

Anglès
8 p, 112.0 KB

Castellà
6 p, 112.1 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2020-07-24, last modified 2023-01-23



   Favorit i Compartir