Fisioteràpia, Història i Societat [104100]
Alcalà Lorente, Mònica
Molero Mesa, Jorge
De Cardona Recasens, Eva
Marin Cisneros, Anyely
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Título variante: Physiotherapy, History and Society
Título variante: Fisioterapia, Historia y Sociedad
Fecha: 2020-21
Resumen: L'objectiu principal d'aquesta assignatura és conèixer els fonaments històrics, socials i culturals de les terapèutiques físiques, naturals i complementàries per tal d'adquirir elements que permetran l'anàlisi crítica de la situació actual de la professió de fisioterapeuta a l'Estat espanyol, així com establir una comparativa amb altres models sanitaris europeus. Aquest objectiu general es pot desglossar en els següents objectius específics: Contextualitzar l'origen i desenvolupament de la fisioteràpia com a disciplina, així com el seu procés de medicalització, alhora que s'emfatitza la seva independència professional dins les ciències biosanitàries. Analitzar el paper social i cultural que efectua la fisioteràpia dins la teràpia multidisciplinària, i reflexionar sobre l'abordatge de la diversitat cultural, sexual i de gènere en la relació fisioterapeuta-pacient des d'una perspectiva inclusiva. Comprendre com intervenen les diverses formes de comunicació lligades a la ciència, la medicina i la tecnologia en la construcció social dels processos de salut-malaltia, i de les imatges de l'àmbit sanitari i els seus professionals en les societats contemporànies. 1 Enregistrar quines atencions sanitàries estan reconegudes com a protocol i quines queden en un marc desconegut entre fisioterapeuta i pacient. Mostrar les bases teòriques de la bioètica en la fisioteràpia des d'una perspectiva innovadora, com la fisioteràpia pal·liativa i el dolor crònic.
Resumen: El objetivo principal de esta asignatura es conocer los fundamentos históricos, sociales y culturales de las terapias físicas, naturales y complementarias con el fin de adquirir los elementos que permitan un análisis crítico de la situación actual de la profesión de fisioterapeuta en el Estado español, así como establecer una comparativa con otros modelos sanitarios europeos. Este objetivo general puede desglosarse en cuatro objetivos específicos: Contextualizar el origen y el desarrollo de la fisioterapia como disciplina, así como su proceso de medicalización, a la vez que se enfatiza su independencia profesional dentro de las ciencias biosanitarias. Analizar el papel social y cultural que efectúa la fisioterapia dentro de la terapia multidisciplinar, y reflexionar sobre el abordaje de la diversidad cultural, sexual y de género en la relación fisioterapeuta-paciente desde una perspectiva inclusiva. Comprender cómo intervienen las diversas formas de comunicación ligadas a la ciencia, la medicina y la tecnología en la construcción social de los procesos de salud-enfermedad, y de las imágenes del ámbito sanitario y sus profesionales en las sociedades contemporáneas. 1 Registrar qué atenciones sanitarias están reconocidas como protocolo y cuáles quedan en un marco desconocido entre fisioterapeuta y paciente. Mostrar las bases teóricas de la bioética en la fisioterapia desde una perspectiva innovadora, como la fisioterapia paliativa y el dolor crónico.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Fisioteràpia [2500892]
Plan de estudios: Grau en Fisioteràpia [961]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 123.4 KB

Anglès
7 p, 121.6 KB

Castellà
7 p, 122.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2020-07-24, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir