Eventos familiares y salud en España : mecanismos de selección y causalidad
Gumà, Jordi
Treviño, Rocío
Cámara, Antonio D

Títol variant: Esdeveniments familiars i salut a Espanya : mecanismes de selecció i causalitat
Títol variant: Family events and health in Spain : selection and causality mechanisms
Publicació: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 2014
Descripció: 21 pag.
Resum: L'article explora els mecanismes de selecció i de causalitat que s'estableixen en la relació entre els principals esdeveniments familiars (inici i final de la convivència en parella, i naixement d'un fill) i la salut auto-percebuda entre la població espanyola de 20 a 54 anys. S'utilitzen dades de la mostra espanyola de l'Enquesta sobre Condicions de vida a la Unió Europea (EU-SILC) per al període 2004-2009 a partir de les quals s'han calculat models multivariables de tipus logit per a dades de tipus panel controlant segons edat, relació amb l'activitat, nivell educatiu, convivència amb fills i estat de salut inicial. Els resultats mostren l'existència d'efectes de selecció i causalitat en la relació entre els esdeveniments familiars i la salut, amb diferències entre homes i dones. Pels homes s'observa una influencia notable de la selecció segons salut: els homes amb mala salut presenten major probabilitat de finalització de la unió i menor probabilitat de tenir un fill. Pel contrari, entre les dones espanyoles s'observa una major influència del mecanisme de causalitat. D'aquesta manera, la salut de les dones es veu afectada negativament pel final de la convivència en parella i positivament pel naixement d'un fill. Aquestes diferències entre homes i dones son atribuïbles als rols de gènere els quals són descrits i discutits en el treball.
Resum: El artículo explora los mecanismos de selección y de causalidad que se establecen en la relación entre los principales eventos familiares (inicio y final de la convivencia en pareja, y nacimiento de un hijo) y la salud autopercibida entre la población española de 20 a 54 años. Se utilizan datos de la muestra española de la Encuesta sobre Condiciones de vida en la Unión Europea (EU-SILC) para el periodo 2004-2009, sobre los que se aplican modelos multivariables de tipo logit para datos de tipo panel controlando por edad, relación con la actividad, nivel educativo, convivencia con hijos y estado de salud inicial. Los resultados muestran la existencia de efectos de selección y causalidad en la relación entre los eventos familiares y la salud con diferencias entre hombres y mujeres. Para los hombres se observa una influencia notable de la selección por salud: los hombres con mala salud presentan mayores probabilidades de finalización de una unión, y menores probabilidades de tener un hijo. Por el contrario, entre las mujeres españolas se observa una mayor influencia del mecanismo de causalidad. Así, la salud de las mujeres se ve afectada negativamente por el final de la convivencia en pareja y positivamente por el nacimiento de un hijo. Estas diferencias entre hombres y mujeres son atribuibles a roles de género que son descritos y discutidos en el trabajo.
Resum: This paper studies the selection and causality mechanisms established in relation to major family events (the beginning and end of a union and the birth of a child) and self-perceived health in the Spanish population for individuals between the ages of 20 and 54 years. Spanish sample data are used from the European Union Survey on Income and Living Conditions (SILC) for the 2004-2009 period, on the basis of which logit multivariate models for panel data were applied, controlling for age, activity status, educational level, living with children and initial health (only in causality models). The results show signs of both selection and causality effects between family events and health with differences between men and women. For men, a significant influence of selection by health was observed: men with poor health have a higher likelihood of ending a union and a lower probability of having a child. On the contrary, among Spanish women, greater influence of the causality mechanism was observed. Thus, women's health is negatively affected by the termination of a union and positively affected by the birth of a child. These differences between men and women are attributable to the gender roles described and discussed in the study.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 433
Document: Working paper
Matèria: Selecció ; Causalitat ; Família ; Salut subjectiva ; EU-SILC ; Selección ; Causalidad ; Familia ; Salud subjetiva ; Selection ; Causality ; Family ; Subjective health



26 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-11-23, darrera modificació el 2022-09-24



   Favorit i Compartir