Anàlisi de la convivència multicultural al Barri Antic de Valls
Olivé Oller, Jana
Sordè i Martí, Teresa, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Análisis de la convivencia multicultural al Barri Antic de Valls
Títol variant: Analysis of the multicultural coexistence in Valls's Barri Antic [Old Town]
Data: 2020
Resum: En els discursos socials predominants, molt sovint s'ha associat la convivència multicultural amb conflicte; aquest és el cas de la imatge social que es té del Barri Antic de Valls, que compta amb un 14% (2019) de persones amb nacionalitat no espanyola. En aquest treball exploratori es vol veure fins a quin punt, aquesta associació, correspon a la realitat o és una imatge intencionada. El que pretén la investigació és analitzar la convivència entre persones de diferents cultures que conviuen en el centre històric de la ciutat de Valls. L'objectiu es focalitza en la següent qüestió: Com és la convivència multicultural al Barri Antic de Valls? El disseny metodològic és qualitatiu, utilitzant dos models diferenciats d'entrevista com a mètode de recollida de dades. Els veïns i veïnes entrevistades porten a considerar exemples que prioritzen compartir el barri i les preocupacions, tot i que poden pensar o haver estat socialitzats de formes molt diferents. Segons ells i elles, els conflictes que hi ha no es deuen a les cultures, sinó que són atribuïts a persones concretes sense recórrer a explicacions entorn de diferències culturals. Es conclou exposant que les dades recollides demostren com pràctiques de solidaritat desmenteixen les teories del xoc de civilitzacions. Finalment, cal destacar que quan es donen les condicions oportunes perquè les persones puguin escollir lliurement, no té per què haver-hi conflicte, ja que es creen i reforcen identitats que els uneixen més que els separen. L'existència d'espais conjunts ofereix l'oportunitat de fer un pas més, en conèixer-se millor i iniciar interaccions més profundes.
Resum: En los discursos sociales predominantes, muy a menudo se ha asociado la convivencia multicultural con conflicto; este es el caso de la imagen social que se tiene del Barri Antic de Valls, que cuenta con un 14% (2019) de personas con nacionalidad no española. En este trabajo exploratorio se quiere ver hasta qué punto, esta asociación, corresponde a la realidad o es una imagen intencionada. Lo que pretende la investigación es analizar la convivencia entre personas de diferentes culturas que conviven en el centro histórico de la ciudad de Valls. El objetivo se focaliza en la siguiente cuestión: ¿Cómo es la convivencia multicultural en el Barri Antic de Valls? El diseño metodológico es cualitativo, utilizando dos modelos diferenciados de entrevista como método de recogida de datos. Los vecinos y vecinas entrevistadas llevan a considerar ejemplos que priorizan compartir el barrio y las preocupaciones, aunque pueden pensar o haber sido socializados de formas muy diferentes. Según ellos y ellas, los conflictos que hay no se deben a las culturas, sino que son atribuidos a personas concretas sin recurrir a explicaciones en torno de diferencias culturales. Se concluye exponiendo que los datos recogidos demuestran como prácticas de solidaridad desmienten las teorías del choque de civilizaciones. Finalmente, cabe destacar que cuando se dan las condiciones oportunas para que las personas puedan elegir libremente, no tiene por qué haber conflicto, ya que se crean y refuerzan identidades que los unen más que los separan. La existencia de espacios conjuntos ofrece la oportunidad de dar un paso más, al conocerse mejor e iniciar interacciones más profundas.
Resum: On the prevalent social discourse, multicultural coexistence has often been associated to conflict; this sis the case for the social image of Valls's Barri Antic [Old Town], which has a 14% (2019) original from elsewhere. This exploratory essay aims to find to what extent this association corresponds to reality or whether it is an intentional image. The investigation seeks to analyse the coexistence between people with different cultures within Valls's historical centre. The focus i son the following question: What is the multicultural coexistence like at Valls's Barri Antic? The methodology design is qualitative, using two different models of interviews in order to collect data. The interviewed neighbours give examples that prioritize sharing the neighbourhood and common worries, although people may have very different ways of thinking or may have been raised in different ways. According to them, the existing conflicts are not due to the cultural differences, but to particular people, without recurring to explanations surrounding cultural differences. The essay concludes by exposing that the date collected prove that practices such as solidarity deny the theories of civilisation clashes. Finally, it is important to note that when the ideal conditions are given for people to choose freely, there is no reason for conflict, as identities are created and reinforced that unite more than they split. The existence of common spaces offers the opportunity of going one steam further in getting to know each other and start deeper interactions.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1282]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Identitats múltiples ; Multiculturalitat ; Convivència multicultural ; Marc sociourbà ; Solidaritat ; Identidades múltiples ; Multiculturalidad ; Convivencia multicultural ; Marco sociourbano ; Solidaridad ; Multiple identities ; Multiculturality ; Multicultural coexistence ; Social-urban frame ; Solidarity



TFG
90 p, 975.9 KB

Resum
3 p, 111.2 KB

Pòster
1 p, 352.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2020-11-26, darrera modificació el 2022-11-30



   Favorit i Compartir