Maria Dolors Orriols o la revolta interior
Bacardí, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental)

Data: 2017
Resum: Del 1949 al 1992 Maria Dolors Orriols i Monset (Vic, 1914 - Barcelona, 2008) va publicar set novel·les i dos reculls de contes. Ja en el nou segle, va donar a conèixer el llibre de records Escampar la boira (2003). Inscrita en la primera generació de novel·listes de postguerra, va col·laborar a la premsa, va traduir, va dedicar-se professionalment al món de l'art i va escriure i reescriure les obres esmentades i altres que romanen inèdites. Tot i haver comptat amb valedors de pes, les seves novel·les i narracions -ara exhaurides o descatalogades- han merescut escassa atenció crítica. En proposem, aquí, una (re)lectura.
Resum: From 1949 to 1992 Maria Dolors Orriols i Monset (Vic, 1914 - Barcelona, 2008) published seven novels and two collections of short stories. Come the new century and she published her memoirs 'Escampar la boira'(2003). She was a member of the first generation of post-war novelists and as well as her press writing she translated, was professionally involved in the art world and wrote and re-wrote the abovementioned works alongside other that remain unpublished. Despite having staunch supporters, her novels and narratives -now either out of stock or discontinued- have attracted little critical interest. Here, we propose a (re)reading of them.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Matèria: Maria Dolors Orriols ; Literatura Catalana contemporània ; Novel·la de postguerra ; Contemporary Catalan literature ; Post-war novel
Publicat a: Ausa, Vol. 180 Núm. 28 (2017) , p. 287-306, ISSN 2014-1246

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ausa/article/view/342305


11 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de divulgació
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2021-02-02, darrera modificació el 2023-12-12



   Favorit i Compartir