Forgetting-by-not-doing : the case of surgeons and cesarean sections
Facchini, Gabriel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada 2020
Descripció: 38 pag.
Resum: This paper provides new evidence on the link between patient outcome and physician experience. Using birth certificates data from a large hospital in Italy, I analyze whether cesarean section surgeons who have performed more procedures in the recent past observe an improvement in performance. By using data from the Italian health care system, where patients are not allowed to choose their physician, I lower concerns of potential reverse causality (selective referral). I find evidence indicating a strong learning-by-doing effect: for emergent cases, a one standard deviation increase in recent experience reduces the likelihood of neonatal intensive care unit admission by nearly 2. 9 percentage points (12%) and of being born with a low Apgar Score by about 1. 3 percentage points (9. 5%), all else equal. This effect is not present for the case of elective C-sections.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Document de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada) ; 10.20
Document: Working paper
Matèria: Learning-by-doing ; Human capital ; Experience ; Volume ; Cesarean section ; Productivity

Adreça alternativa: https://econpapers.repec.org/paper/uabwprdea/wpdea2010.htm


24 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Working papers > Departament d'Economia Aplicada. Documents de treball

 Registre creat el 2021-03-01, darrera modificació el 2022-09-20



   Favorit i Compartir