La construcció de l'espai socialista a Catalunya i el seu paper en la configuració de l'Espanya democràtica (1945-2010)
Muñoz Jofre, Jaume
Riquer i Permanyer, Borja de, 1945-, dir.
Ysàs, Pere, 1955-, dir.

Data: 2020
Resum: L'objectiu d'aquesta recerca és estudiar per primera vegada des de la distància acadèmica, generacional i ideològica la història del socialisme a Catalunya entre els anys 1945 i 2010, omplint un buit historiogràfic difícil d'entendre tenint en compte la notorietat de les aportacions dels socialistes en la lluita antifranquista i la rellevància de la seva tasca en la configuració de l'Espanya democràtica. Amb un mètode d'investigació basat en la combinació del treball d'arxiu, la recerca hemerogràfica i la consulta de bibliografia especialitzada -produïda moltes vegades des del propi Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) o des dels seus rengles més propers-, així com a través d'una profús procés de contrast amb fonts orals de la globalitat del període, aquest treball es proposa entendre la significació del paper dels socialistes catalans en l'oposició a la dictadura franquista i en la vertebració de l'estat democràtic a Espanya a escala local, catalana i estatal -tractant les qüestions orgàniques tangencialment, al no ser l'objecte principal d'aquest estudi.
Resum: El objetivo de esta investigación es estudiar por primera vez desde la distancia académica, generacional e ideológica la historia del socialismo en Cataluña entre los años 1945 y 2010, llenando un vacío historiográfico difícil de entender teniendo en cuenta la notoriedad de las aportaciones los socialistas en la lucha antifranquista y la relevancia de su labor en la configuración de la España democrática. Con un método de investigación basado en la combinación del trabajo de archivo, la investigación hemerográfica y la consulta de bibliografía especializada -producida muchas veces desde el propio Partido de los Socialistas de Cataluña (PSC) o desde sus filas más cercanos-, así como a través de una profuso proceso de contraste con fuentes orales de la globalidad del periodo, este trabajo se propone entender la significación del papel de los socialistas catalanes en la oposición a la dictadura franquista y en la vertebración del estado democrático en España a escala local, catalana y estatal -tratando las cuestiones orgánicas tangencialmente, al no ser el objeto principal de este estudio.
Resum: The aim of this thesis is to study the history of socialism in Catalonia between 1945 and 2010, focusing on their political action rather than in the internal life of the respective parties. The Catalan socialists played a remarkable role in the opposition to Franco's dictatorship (1939-1977) and were at the core of the policy- making process for the building of a democratic State -at all administrative levels- since 1977, but surprisingly enough this topic has only been studied partially and mainly with partisan approaches. This research is based on the results of analysing five distinct archives, interviewing more than twenty people with a relevant participation in the different stages of this historical process and examining all the specialised bibliography.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Socialisme ; Socialismo ; Socialism ; Antifranquisme ; Antifranquismo ; Antifranchoism ; Història de Catalunya ; Historia de Cataluña ; History of Catalonia ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/671275


380 p, 3.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2021-06-03, darrera modificació el 2022-11-20



   Favorit i Compartir