Conceptes bàsics. Perspectives antropològiques sobre diferència i desigualtat [101278]
Castellví i Girbau, Jordi
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Basic Concepts Anthropological Perspectives on Difference and Inequality
Additional title: Conceptos básicos. Perspectivas antropológicas sobre diferencia y desigualdad
Date: 2021-22
Abstract: L'objectiu general de l'assignatura és oferir una primera aproximació als conceptes bàsics de la disciplina i de la perspectiva d'anàlisi antropològica, basada en l'afirmació de l'existència d'una humanitat compartida i alhora culturalment diversa. Proporciona una panoràmica general dels principals conceptes de l'antropologia social i cultural, posant l'accent sobre els mecanismes de construcció de les diferències i les desigualtats socials. El curs oferirà una panoràmica general de l'antropologia com a disciplina i de la manera com des d'aquesta s'ha plantejat l'anàlisi de les diferències socioculturals, fent referència als principals conceptes i metodologies utilitzats, així com els autors i textos fonamentals. Es tracta d'il·lustrar teòrica i etnogràficament la diversitat cultural humana, i donar a conèixer les formes com socialment i des de la disciplina antropològica s'han construït conceptes i discursos per explicar-la. Així mateix s'explicaran els mecanismes socials de construcció de desigualtats a partir de les diferències i es contrastaran amb els discursos i pràctiques d'exclusió social que s'han elaborat al llarg de la història i que encara estan presents en l'actualitat. Es pretén aproximar-se a una forma de mirar i analitzar el món sense caure en plantejaments simplistes i en postures excloents o reduccionistes, donant les bases d'un coneixement informat que permeti desenvolupar un esperit crític per tal de poder reflexionar sobre la realitat social actual i proposar alternatives per a construir una convivència igualitària entre les diferents societats i les cultures humanes.
Abstract: The general objective of the course is to offer a first approach to the basic concepts of the discipline and the perspective of anthropological analysis, based on the affirmation of the existence of a shared and at the same time culturally diverse humanity. It provides an overview of the main concepts of social and cultural anthropology, emphasizing the mechanisms of construction of differences and social inequalities. The course will offer a general overview of anthropology as a discipline and the way in which the analysis of sociocultural differences has been considered, referring to the main concepts and methodologies used, as well as the authors and fundamental texts. The aim is to illustrate the human cultural diversity theoretically and ethnographically, and to make known the forms as socially and from the anthropological discipline concepts and speeches have been constructed to explain it. Likewise, the social mechanisms of construction of inequalities will be explained from the differences and will be contrasted with the discourses and practices of social exclusion that have been elaborated throughout history and that are still present at present time. It aims to approach a way of looking and analysing the world without falling into simplistic approaches and exclusionary or reductionist positions, giving the basis of informed knowledge that allows developing a critical spirit in order to reflect on the current social reality and propose alternatives to build an equal coexistence between different societies and human cultures.
Abstract: El objetivo general de la asignatura es ofrecer una primera aproximación a los conceptos básicos de la disciplina y de la perspectiva de análisis antropológico, basado en la afirmación de la existencia de una humanidad compartida y a la vez culturalmente diversa, proporcionando una panorámica general de los principales conceptos de la antropología social y cultural, poniendo el acento sobre los mecanismos de construcción de las diferencias y desigualdades sociales. El curso ofrecerá una panorámica general de la antropología como disciplina y de la manera como desde esta se ha planteado el análisis de las diferencias socioculturales, haciendo referencia a los principales conceptos y metodologías utilizados, así como los autores y textos fundamentales. Se trata de ilustrar teórica y etnográficamente la diversidad cultural humana, y de dar a conocer las formas como socialmente y desde la disciplina antropológica se han construido conceptos y discursos para explicarla. Asimismo se explicarán los mecanismos sociales de construcción de desigualdades a partir de las diferencias y se contrastarán con los discursos y prácticas de exclusión social que se han elaborado a lo largo de la historia y que todavía están presentes en la actualidad. Se pretende aproximarse a una forma de mirar y analizar el mundo sin caer en planteamientos simplistas y en posturas excluyentes o reduccionistas, dando las bases de un conocimiento informado que permita desarrollar un espíritu crítico para poder reflexionar sobre la realidad social actual y proponer alternativas para construir una convivencia igualitaria entre las diferentes sociedades y las culturas humanas.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Antropologia social i cultural [2500256]
Study plan: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 105.4 KB

Anglès
5 p, 104.5 KB

Castellà
5 p, 104.9 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2021-07-02, last modified 2023-07-08



   Favorit i Compartir