Introducció a les Ciències de la Salut [102952]
Molero Mesa, Jorge
Sánchez Aldeguer, José
De Cardona Recasens, Eva
Marin Cisneros, Anyely
Lévy, Silvia
Macaya Andres, Anna
Acosta Rizo, Carlos Alberto
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Introduction to Health Sciences
Títol variant: Introducción a las Ciencias de la Salud
Data: 2021-22
Resum: L'objectiu fonamental de l'assignatura és introduir l'estudiant de primer curs al coneixement i a l'ús de les eines bàsiques del saber i de la pràctica mèdica, per tal de facilitar-li l'aprenentatge posterior i la socialització en l'àmbit professional. Es tracta, doncs, d'una assignatura propedèutica que ajuda l'alumnat a adquirir competències i habilitats que li seran útils en la consecució dels resultats d'aprenentatge específics de la resta d'assignatures de la titulació de medicina. En el primer bloc temàtic l'estudiant ha de conèixer l'estructura bàsica del vocabulari mèdic actual i els problemes de la comunicació oral i escrita en el camp de les ciències mèdiques i ha d'adquirir la capacitat de comprendre la dinàmica de la informació en medicina, els tipus de documents més importants i la manera de recuperar selectivament una informació determinada. Aquest bloc es complementa amb dues sessions pràctiques on l'alumnat ha de completar les destreses i les habilitats incloses en aquest apartat. En els blocs següents els/les alumnes examinaran diversos problemes bàsics de les ciències de la salut des d'una perspectiva històrica. En aquest sentit i davant la dispersió de continguts especialitzats que l'alumnat trobarà durant la seva carrera, aquesta part de l'assignatura ofereix una visió integrada de la medicina en la qual es considera l'ésser humà com a entitat multidimensional on la interrelació de factors de tota mena 1 qual es considera l'ésser humà com a entitat multidimensional on la interrelació de factors de tota mena (biològics, psicològics, socials) condicionen i modifiquen tant els estats de salut i de malaltia com les seves manifestacions. Aquests factors s'estudiaran històricament i des de perspectives diferents (classe social, gènere, raça), per tal dedeterminar-ne la influència en els estats de salut i de malaltia de les poblacions a través de la història. Tant en les classes teòriques com en les pràctiques i els seminaris, l'alumnat haurà de dur a terme un conjunt d'activitats que el familiaritzaran amb l'ús de les diverses eines conceptuals, metodològiques i instrumentals necessàries per desenvolupar una visió autònoma, i alhora crítica i rigorosa, del paper de la medicina en el sistema d'assistència sanitària i social. Per les seves característiques, aquesta assignatura es programa el primer semestre de primer curs i els seus objectius i continguts es complementen amb els de les assignatures "Pràctica Clínica Assistencial I" (PCA I) i "Autoaprenentatge Integrat en Medicina I (AIM I)" i, especialment, amb el "Taller d'Introducció a la Recerca" (TIR).
Resum: The main objective of the subject is to introduce the first year students to the knowledge and use of the basic tools of knowledge and medical practice, in order to facilitate subsequent learning and socialization in the professional field. It is, therefore, a propaedeutic subject that helps students acquire skills and abilities that will be useful in achieving the specific learning outcomes of the other subjects of the medical degree. In the first thematic block the student must know the basic structure of the current medical vocabulary and the problems of oral and written communication in the field of medical sciences and must acquire the ability to understand the dynamics of information in medicine, the most important types of documents and the way of selectively retrieve certain information. This block is complemented by two practical sessions where students must complete the skills and abilities included in this section. In the following blocks, the students will examine several basic problems of the health sciences from a historical perspective. In this sense, and in the face of the dispersion of specialized contents that students will find during their career, this part of the subject offers an integrated vision of medicine in which human beings are considered as a multidimensional entity where the interrelation of factors of all kinds (biological, psychological and social) condition and modify both the states of health and illness and their manifestations. 1 psychological and social) condition and modify both the states of health and illness and their manifestations. These factors will be studied historically and from different perspectives (social class, gender, race), in order to determine their influence on the states of health and disease of the populations throughout history. In the theoretical classes as well as in the practices and seminars, the student will have to carry out a series of activities that will familiarize him/her with the use of the various conceptual, methodological and instrumental tools necessary to develop an autonomous vision, and at the same time critical and rigorous, of the role ofmedicine in the system of health and social assistance. Due to its characteristics, this subject is programmed in the first semester of the first year and its objectives and contents are complemented with those of the "Clinical Care Practice I" and "Integrated Learning in Medicine I" subjects, especially, Module 1 of the latter ("Introduction to Research").
Resum: El objetivo fundamental de la asignatura es introducir a los estudiantes de primer curso en el conocimiento y uso de las herramientas básicas del saber y de la práctica médica, para facilitarles el aprendizaje posterior y la socialización en el ámbito profesional. Se trata, pues, de una asignatura propedéutica que ayuda al alumnado a adquirir las competencias y habilidades que le serán útiles en la consecución de los resultados de aprendizaje específicos del resto de asignaturas de la titulación de Medicina. En el primer bloque temático, los estudiantes conocerán la estructura básica del vocabulario médico actual y los problemas de la comunicación oral y escrita en el campo de las ciencias médicas. Asimismo, adquirirán la capacidad de comprender la dinámica de la información en medicina, los tipos de documentos más importantes y la manera de recuperar selectivamente una información determinada. Este bloque se complementa con dos sesiones prácticas en las que el alumnado completará las destrezas y las habilidades incluidas en este apartado. En los bloques siguientes, los alumnos examinarán diversos problemas básicos de las ciencias de la salud desde una perspectiva histórica. En este sentido, y ante la dispersión de contenidos especializados que el alumnado encontrará a lo largo de su carrera, esta parte de la asignatura ofrece una visión integrada de la 1 alumnado encontrará a lo largo de su carrera, esta parte de la asignatura ofrece una visión integrada de la medicina, en la que se considera al ser humano como entidad multidimensional donde la interrelación de factores de todo tipo (biológicos, psicológicos y sociales) condicionan y modifican tanto los estados de salud y de enfermedad como sus manifestaciones. Estos factores se estudiarán históricamente y desde perspectivas diferentes (clase social, género y raza), para determinar su influencia en losestados de salud y de enfermedad de las poblaciones a través de la historia. Tanto en las clases teóricas como en las prácticas y los seminarios, el alumnado tendrá que llevar a cabo un conjunto de actividades que le familiarizarán con el uso de las diversas herramientas conceptuales, metodológicas e instrumentales necesarias para desarrollar una visión autónoma y, al mismo tiempo, crítica y rigurosa, del papel de la medicina en el sistema de asistencia sanitaria y social. Por sus características, esta asignatura se programa en el primer semestre del primer curso. Sus objetivos y contenidos se complementan con los de las asignaturas de Práctica Clínica Asistencial I (PCA I) y Autoaprendizaje Integrado en Medicina I (AIM I) y, especialmente, con el Taller de Introducción a la Investigación (TII).
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Medicina [2502442]
Pla d'estudis: Grau en Medicina [1192]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 114.2 KB

Anglès
7 p, 111.5 KB

Castellà
7 p, 111.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2021-07-02, darrera modificació el 2023-07-02



   Favorit i Compartir