Antropologia molecular [100752]
Pereira Dos Santos, Cristina Maria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Molecular Anthropology
Títol variant: Antropología molecular
Data: 2021-22
Resum: L'assignatura d'Antropologia Molecular està integrada en la matèria de Biologia Humana. És un camp relativament nou de recerca, de fet, han passat menys de 50 anys des que Emil Zuckerkandl, en el simposi "Classification and Human Evolution" (1962, Burg Wartenstein, Austria), va introduir formalment la designació. Com el seu nom indica, l'Antropologia Molecular, es focalitza en l'estudi de la variació i evolució humana mitjancen eines moleculars. L'objectiu principal d'aquesta assignatura es aprofundir en l'estudi de les eines i mètodes empleats en l'estudi de la variació i evolució dels humans. En aquest sentit, destaca el Projecte de Diversitat del Genoma Humà com a punt d'inflexió per l'Antropologia Molecular ja que aquest ha tingut un paper clau en el canvi de perspectiva de l'Antropologia Molecular de la genètica a la genòmica. Es discuteixen els projectes més recents destinats a analitzar la variació humana, HapMap i 1000 Genomes, i s'aprofundeix en la problemàtica de l'estudi de la variació genètica humana tant en restes recents com antigues. Així mateix, s'aplica la variació genètica com a eina per reconstruir la historia evolutiva, així com per al mapatge de variants de susceptibilitat a malaltia i amb interès farmacogenòmic.
Resum: The course of Molecular Anthropology is integrated in the field of Human Biology. It is a relatively new field of research, in fact, there have been less than 50 years since Emil Zuckerkandl, in the symposium "Classification and Human Evolution" (1962, Wartenstein Burg, Austria), formally introduced the designation. As the name suggests, Molecular Anthropology, focuses on the study of human evolution and variation using molecular tools. The main objective of this course is to deepen in the study of the tools and methods used in the study of variation and evolution of humans. In this regard, it stresses the Human Genome Diversity Project as a turning point for Molecular Anthropology since it has played a key role in changing perspective of Molecular Anthropology from genetics to genomics. The most recent projects to analyze human variation, the 1000 Genomes and HapMap, will be discussed. The problems of the study of human genetic variation in both recent and ancient remains will be explored. Also, the genetic variation as a tool to reconstruct the evolutionary history and for mapping disease susceptibility variants and with pharmacogenomic interest will be approached.
Resum: La asignatura de Antropología Molecular está integrada en la materia de Biología Humana. Es un campo relativamente nuevo de investigación, de hecho, han pasado menos de 50 años desde que Emil Zuckerkandl, en el simposio "Clasificación and Human Evolution" (1962, Burg Wartenstein, Austria), introdujo formalmente la designación. Como su nombre indica, la Antropología Molecular, se focaliza en el estudio de la variación y evolución humana usando herramientas moleculares. El objetivo principal de esta asignatura es profundizar en el estudio de las herramientas y métodos empleados en el estudio de la variación y evolución de los humanos. En este sentido, destaca el Proyecto de Diversidad del Genoma Humano como punto de inflexión para la Antropología Molecular ya que éste ha tenido un papel clave en el cambio de perspectiva de la Antropología Molecular de la genética a la genómica. Se discuten los proyectos más recientes destinados a analizar la variación humana, HapMap y 1000 Genomas, y se profundiza en la problemática del estudio de la variación genética humana tanto en restos recientes como antiguos. Asimismo, se aplica la variación genética como herramienta para reconstruir la historia evolutiva, así como para el mapeo de variantes de susceptibilidad a enfermedad y con interés farmacogenómico.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Biologia [2500250]
Pla d'estudis: Grau en Biologia [812]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 114.7 KB

Anglès
6 p, 113.4 KB

Castellà
6 p, 114.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2021-07-09, darrera modificació el 2023-01-21



   Favorit i Compartir