Web of Science: 2 cites, Scopus: 4 cites, Google Scholar: cites,
Temporales marítimos, cambio climático y cartografía de detalle de ocupación de la franja costera : diagnóstico en el sur de la provincia de Alicante (España)
Oliva Cañizares, Antonio (Universitat d'Alacant)
Olcina Cantos, Jorge (Universitat d'Alacant)

Títol variant: Temporals marítims, canvi climàtic i cartografia de detall d'ocupació de la franja costanera : diagnòstic al sud de la província d'Alacant
Títol variant: Maritime storms, climate change and detailed mapping of the occupation of the coastal strip : Diagnosis in the south of the province of Alicante
Títol variant: Tempêtes maritimes, changement climatique et cartographie détaillée de l'occupation de la bande côtière: diagnostic dans le sud de la province d'Alicante (Espagne)
Data: 2022
Resum: La Ley de Costas 2/2013 extiende las concesiones de las construcciones que ocupan el dominio público marítimo terrestre (DPMT) hasta un máximo de 75 años, lo que supone una falta de visión ante los efectos del cambio climático asociados al incremento del nivel del mar y la mayor recurrencia de los temporales marítimos. El presente trabajo realiza un diagnóstico sobre el problema de la ocupación de la franja costera en el litoral sur de la provincia de Alicante. Se analizan los efectos de la borrasca Gloria (enero de 2020), el grave problema de regresión de las playas y el riesgo de inundación en las viviendas que ocupan el DPMT. Los resultados muestran el grave riesgo de inundación que presentan las playas de Babilonia, La Mata, Las Villas y El Mojón. Se realizan propuestas en diferentes materias que permitirían la recuperación de las playas con el grave problema de la regresión y la adaptación al cambio climático.
Resum: La Llei de Costes 2/2013 estén les concessions de les construccions que ocupen el domini públic marítim terrestre DPMT fins a un màxim de 75 anys, la qual cosa suposa una falta de visió davant l'efecte del canvi climàtic associat a l'increment del nivell del mar i la major recurrència dels temporals marítims. Aquest treball fa un diagnòstic sobre el problema de l'ocupació de la franja costanera al litoral sud de la província d'Alacant. S'analitzen els efectes de la borrasca Gloria (gener de 2020), el greu problema de regressió de les platges i el risc d'inundació en els habitatges que ocupen el DPMT. Els resultats mostren el greu risc d'inundació que presenten les platges de Babilònia, la Mata, les Viles i el Molló. Es realitzen propostes en diferents matèries que permetrien la recuperació de les platges amb el greu problema de la regressió i l'adaptació al canvi climàtic.
Resum: Coastal Law 2/2013 extends the concessions of the constructions that occupy the Maritime Terrestrial Public Domain (MTPD) to a maximum of 75 years, which implies a lack of vision concerning the effects of climate change associated with the increase in sea levels and the greater recurrence of sea storms. This paper diagnoses the problem of the occupation of the coastal strip on the south coast of the province of Alicante. It analyses the effects of the Gloria squall (January 2020), the serious problem of beach regression and the risk of flooding in the dwellings occupying the MTPD. The results show that the beaches of Babilonia, La Mata, Las Villas and El Mojón are at serious risk of flooding. Proposals are made in different areas that would allow the recovery of beaches with a serious problem of regression and adaptation to climate change.
Resum: La loi côtière 2/2013 étend les concessions des constructions qui occupent le DPMT jusqu'à un maximum de 75 ans, ce qui implique un manque de vision des effets du changement climatique liés à l'augmentation du niveau de la mer et à la récurrence accrue des tempêtes maritimes. Le présent ouvrage établit un diagnostic sur le problème de l'occupation de la bande côtière de la côte sud de la province d'Alicante. Les effets de la tempête Gloria (janvier 2020), le grave problème de régression de ses plages et le risque d'inondation des maisons qui occupent le DPMT sont analysés. Les résultats montrent que les plages de Babilonia, La Mata, Las Villas et El Mojón sont gravement menacées d'inondation. Des propositions sont faites dans différents domaines qui permettraient la récupération des plages présentant de graves problèmes de régression et d'adaptation au changement climatique.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Cambio climático ; Temporales marítimos ; Borrasca gloria ; Cartografía de riesgo ; Dominio público marítimo terrestre (DPMT) ; Bajo segura ; Canvi climàtic ; Temporals marítims ; Cartografia de risc ; Domini públic marítim terrestre (DPMT) ; Baix segura ; Climate change ; Maritime storms ; Gloria squall ; Risk mapping ; Maritime terrestrial public domain (MTPD) ; Changement climatique ; Tempêtes maritimes ; Tempête Gloria ; Cartographie des risques ; Domaine Public Maritime et Terrestre (DPMT)
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 68 Núm. 1 (2022) , p. 107-138, ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.cat/article/view/v68-n1-oliva-olcina
DOI: 10.5565/rev/dag.692


32 p, 7.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-02-01, darrera modificació el 2022-11-11



   Favorit i Compartir