Web of Science: 8 cites, Scopus: 9 cites, Google Scholar: cites,
Fermented milk containing Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CNCM I-1518 reduces bacterial translocation in rats treated with carbon tetrachloride
Sánchez, Elisabet (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Nieto Sáchica, Juan Camilo (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Vidal, Silvia (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Santiago, Alba (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca)
Martínez, Xavier (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca)
Sancho, Francesc J. (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Sancho-Bru, Pau (Hospital Clínic i Provincial de Barcelona)
Mirelis, Beatriz (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Corominola, Helena (Danone Nutricia Research)
Juarez, Candido (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Manichanh, Chaysavanh (Hospital Universitari Vall d'Hebron. Institut de Recerca)
Guarner, Carlos (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Soriano, German (Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau)
Universitat Autònoma de Barcelona

Data: 2017
Resum: Probiotics can prevent pathological bacterial translocation by modulating intestinal microbiota and improving the gut barrier. The aim was to evaluate the effect of a fermented milk containing Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CNCM I-1518 on bacterial translocation in rats with carbon tetrachloride (CCl)-induced cirrhosis. Sprague-Dawley rats treated with CCl were randomized into a probiotic group that received fermented milk containing Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CNCM I-1518 in drinking water or a water group that received water only. Laparotomy was performed one week after ascites development. We evaluated bacterial translocation, intestinal microbiota, the intestinal barrier and cytokines in mesenteric lymph nodes and serum. Bacterial translocation decreased and gut dysbiosis improved in the probiotic group compared to the water group. The ileal β-defensin-1 concentration was higher and ileal malondialdehyde levels were lower in the probiotic group than in water group. There were no differences between groups in serum cytokines but TNF-α levels in mesenteric lymph nodes were lower in the probiotic group than in the water group. Fermented milk containing Lactobacillus paracasei subsp. paracasei CNCM I-1518 decreases bacterial translocation, gut dysbiosis and ileal oxidative damage and increases ileal β-defensin-1 expression in rats treated with CCl, suggesting an improvement in the intestinal barrier integrity.
Ajuts: Instituto de Salud Carlos III PI08/0262
Instituto de Salud Carlos III PI14/00680
Instituto de Salud Carlos III CP11/00071
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Scientific reports, Vol. 7 (04 2017) , ISSN 2045-2322

DOI: 10.1038/srep45712
PMID: 28368023


12 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut d'Investigació Biomèdica Sant Pau
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2022-02-07, darrera modificació el 2023-03-15



   Favorit i Compartir