De la socialització al desagrupament : cinc anys d'Indústria Làctia a Barcelona 1936-1941
Viader i Riera, Jordi

Data: 2007
Resum: El treball fa un repàs a l'evolució de la indústria làctia a Barcelona entre 1936 i 1941. Després d'explicar les característiques del sector abans de la rebel·lió militar del 19 juliol de 1936, comenta l'impacte de les iniciatives col·lectivitzadores sindicals de primera hora, la ordenació legislativa posterior i la definitiva intervenció governamental, tant en l'àmbit de la industria, com en el comerç. En aquest sentit s'analitzen amb més detall els casos concrets de la S. A. Letona i la Cooperativa Integral Vaquera-Lletera de Barcelona. Entre 1936 i 1939 la creació d'una Industria Láctea Socializada -sota control de la CNT-AIT- que agrupava la pràctica totalitat de les empreses làcties, va provocar una dràstica reorganització del sector i la introducció de rutines productives innovadores. Posteriorment entre 1939 i 1941 la Comisión Desagrupadora de la Industria Láctea es va encarregar de desfer tota l'obra col·lectivitzadora i retornar les industries i els comerços als seus propietaris anteriors. Una tasca no exenta de conflicte, que va evidenciar l'existència de lluites internes entre sectors del mateix Règim per fer-se amb àrees concretes de poder polític i de domini econòmic. El trabajo repasa la evolución de la industria láctea en Barcelona entre 1936 y 1941. Después de explicar las características del sector antes de la rebelión militar del 19 de julio de 1936, comenta el impacto de las iniciativas colectivizadoras sindicales de primera hora, la ordenación legislativa posterior y la definitiva intervención gubernamental, tanto en el ámbito de la industria como en el del comercio. En este sentido se profundiza en los casos concretos de S. A. Letona y la Cooperativa Integral Vaquera-Lletera de Barcelona.
Resum: Entre 1936 y 1939 la creación de una Industria Láctea Socializada -bajo el control de la CNT-AIT- que agrupaba la práctica totalidad de las empresas lácteas, provocó una drástica reorganización del sector y la introducción de rutinas productivas innovadoras. Posteriormente entre 1939 y 1941 la Comisión Desagrupadora de la Industria Láctea se encargó de deshacer toda la obra colectivizadora y devolver las industrias y los comercios a sus anteriores propietarios. Una labor no exenta de conflicto, que evidenció la existencia de luchas internas entre sectores del mismo Régimen para conseguir áreas concretas de poder político y de dominio económico. The article focus on Barcelona's milk industry between 1936 and 1941. After explaining the characteristics of the sector before the military rebellion of July 19, 1936, it comments the impact of first collectivisation initiatives, the subsequent legislative ordination and the final governmental intervention, as in the industry as in the commerce. Focusing in the concrete cases of S. A. Letona and Cooperativa Integral Vaquera-Lletera de Barcelona.
Resum: Between 1936 and 1939 the creation of a Milk Industry Socialized -under the control of CNT-AIT- that grouped the practical totality of the milk businesses, caused a drastic re-organization of the sector and the introduction of innovative productive routines. Subsequently, between 1939 and 1941 the Comisión Desagrupadora de la Industria Láctea took charge of undoing all the collectivisation work and to return the industries and the commerce to its previous owners. A work not exempt of conflict, that showed the existence of internal fights among own State sectors to obtain concrete areas of political and economic control.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Anarquisme ; Col·lectivització ; Franquisme ; Indústria làctia ; Sindicalisme ; Anarquismo ; Colectivización ; Franquismo ; Industria láctea ; Sindicalismo ; Anarchism ; Collectivisation ; Franco's regime ; Milk industry ; Trade unionism
Publicat a: HMiC, N. 5 (2007) p. 67-94, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/HMiC/article/view/87286


28 p, 193.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2008-05-06, darrera modificació el 2022-02-19   Favorit i Compartir