Gènere, Espais i Vida Quotidiana [105812]
Baylina Ferré, Mireia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Gender, Spaces and Daily Life
Additional title: Género, Espacios y Vida Cotidiana
Date: 2022-23
Abstract: Durant molts segles la meitat de la humanitat ha estat ignorada com a objecte d'estudi en les ciències socials. Només fa quaranta anys i gràcies al moviment feminista i a l'evolució de la situació de les dones a la societat (ocupació, formació, participació política, condicions de vida) s'ha desenvolupat el procés científic de fer visible a l'altra meitat del gènere humà. La Geografia s'ha incorporat també a aquest procés, primer observant i analitzant els patrons diferencials de les dones en la seva relació amb l'espai i més endavant reconeixent l'estructura de gènere a la societat com un element fonamental per comprendre els canvis econòmics i socials del món contemporani i la forma com el medi geogràfic és constituït i utilitzat per la població. La geografia ha considerat tradicionalment la societat com un conjunt neutre, asexuat i homogeni, sense plantejar les profundes diferències que hi ha entre homes i dones en la utilització de l'espai. La geografia amb perspectiva de gènere defensa que l'espai no és neutre des del punt de vista de gènere i això implica la necessitat d'incorporar les diferencies socials entre homes i dones i les diferencies territorials en les relacions de gènere per explicar la realitat en qualsevol lloc i a qualsevol escala. Tant les persones com els espais tenen gènere i les relacions socials i les relacions espacials es creen mútuament. També es considera la diversitat d'identitats que s'articulen amb el gènere com l'edat, la classe social, la sexualitat, l'etnicitat i la diversitat funcional. Els objectius formatius són els següents: - Comprendre les definicions, conceptes bàsics i objectius de la geografia i el gènere. - Comprendre com la incorporació de la perspectiva de gènere altera i augmenta el coneixement sobre la relació entre la societat i el medi. - Ser capaç de reformular investigacions geogràfiques incorporant-hi la perspectiva de gènere. - Valorar la introducció d'aquesta perspectiva en els estudis geogràfics actuals. - Desenvolupar la capacitat de reflexió, anàlisi, discussió i interpretació, tant individual com en grup. - Entendre quina ha estat la contribució de la geografia en els estudis de gènere i a la inversa. 1.
Abstract: For many centuries, half of humanity has been ignored as an object of study in the social sciences. Only forty years ago, thanks to the feminist movement and the evolution of the situation of women in society (employment, education, political participation, living conditions), the scientific process of making visible the other half of the world has developed. Geography has also been incorporated into this process, first observing and analyzing the differential patterns of women in their relationship with space and later recognizing the gender structure in society as a key element in understanding economic and social changes of the contemporary world and the way the geographical environment is constituted and used by the population. Geography has traditionally regarded society as a neutral, asexual, and homogeneous, without considering the profound differences between men and women in the use of space. Geography with a gender perspective argues that space is not gender neutral and this implies the need to incorporate social differences between men and women and territorial differences in gender relations to explain reality anywhere and at any scale. Both people and spaces have gender and social relationships and spatial relationships are mutually constituted. The courtse also considers the diversity of identities that are articulated with gender such as age, social class, sexuality, ethnicity and functional diversity. The training objectives are as follows: - Understand the definitions, basic concepts and objectives of geography and gender. - Understand how the incorporation of the gender perspective alters and increases knowledge about the relationship between society and the environment. - To be able to reformulate geographical research incorporating the gender perspective. - Assess the introduction of this perspective in current geographical studies. - To develop the capacity for reflection, analysis, discussion and interpretation, both individually and in groups. - Understand the contribution of geography in gender studies and vice versa 1.
Abstract: Durante muchos siglos la mitad de la humanidad ha sido ignorada como objeto de estudio en las ciencias sociales. Sólo hace cuarenta años y gracias al movimiento feminista y a la evolución de la situación de las mujeres en la sociedad (empleo, formación, participación política, condiciones de vida) se ha desarrollado el proceso científico de hacer visible a la otra mitad del género humano. La Geografía se ha incorporado también a este proceso, primero observando y analizando los patrones diferenciales de las mujeres en su relación con el espacio y más adelante reconociendo la estructura de género en la sociedad como un elemento fundamental para entender los cambios económicos y sociales del mundo contemporáneo y la forma como el medio geográfico es constituido y utilizado por la población La geografía ha considerado tradicionalmente la sociedad como un conjunto neutro, asexuado y homogéneo, sin plantear las profundas diferencias que existen entre hombres y mujeres en la utilización del espacio. La geografía con perspectiva de género defensa que el espacio no es neutro desde el punto de vista de género y esto implica la necesidad de incorporar las diferencias sociales entre hombres y mujeres y las diferencias territoriales en las relaciones de género para explicar la realidad en cualquier lugar ya cualquier escala. Tanto las personas como los espacios tienen género y las relaciones sociales y las relaciones espaciales se crean mutuamente. También se considera la diversidad de identidades que se articulan con el género como la edad, la clase social, la sexualidad, la etnicidad y la diversidad funcional. Los objetivos formativos son los siguientes: - Comprender las definiciones, conceptos básicos y objetivos de la geografía y el género. - Comprender como la incorporación de la perspectiva de género altera y aumenta el conocimiento sobre la relación entre la sociedad y el medio. - Ser capaz de reformular investigaciones geográficas incorporando la perspectiva de género. - Valorar la introducción de esta perspectiva en los estudios geográficos actuales. - Desarrollar la capacidad de reflexión, análisis, discusión e interpretación, tanto individual como en grupo. - Entender cuál ha sido la contribución de la geografía en los estudios de género y a la inversa. 1 - Entender cuál ha sido la contribución de la geografía en los estudios de género y a la inversa.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Estudis Socioculturals de Gènere [2503878]
Study plan: Grau en Estudis Socioculturals de Gènere [1444]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 106.6 KB

Anglès
5 p, 105.4 KB

Castellà
5 p, 106.5 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2022-07-01, last modified 2023-01-22



   Favorit i Compartir