Democràcia i participació social [101666]
Rebollo Izquierdo, José Oscar
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Títol variant: Democracy and Social Participation
Títol variant: Democracia y participación social
Data: 2022-23
Resum: L'assignatura vol aportar a la titulació d'Educació Social, i més específicament a la menció d'educació sociocomunitària, una visió sobre la democràcia i la participació social que sigui útil per al treball socioeducatiu diversos àmbits, contextos territorials i/o institucionals. Des del punt de vista conceptual, partirem d'una comprensió de la democràcia que vagi més enllà dels aspectes formals i institucionals de la mateixa (Democràcia entesa com a conjunt de procediments i Institucions vinculades al poder de l'Estat) i que incorpori les seva dimensió social (Què és i com es construeix una societat democràtica? Quina relació hi ha entre democràcia i societat civil? I entre democràcia i desigualtats socials?), tot vinculant l'anàlisi de la democràcia i les esferes de inclusió social (estat, mercat i comunitat). Reflexionarem sobre pràctiques consolidades com la participació ciutadana a l'esfera local promoguda per les administracions públiques, així com conceptes emergents com els "béns comuns", la innovació social, la economia col·laborativa o la relació entre acció política i TIC. Posarem l'èmfasi en l'anàlisi de la participació social com a una pràctica socioeducativa amb potencialitat transformadora en contextos socials diversos. Aprofundirem en el coneixement d'estratègies i pràctiques què permetin fomentar la participació de la ciutadania en l'àmbit públic.
Resum: The subject aims to contribute to the degree in Social Education, and more specifically to the mention of socio-community education, a vision of democracy and social participation that is useful for socio-educational work in various spheres, territorial and/or institutional contexts. From a conceptual point of view, we will start from an understanding of democracy that goes beyond its formal and institutional aspects (Democracy is understood as a set of procedures and institutions linked to State power) and includes its social dimension (What is and how is a democratic society built? What is the relationship between democracy and civil society? And between democracy and social inequalities?), linking the analysis of democracy and the spheres of social inclusion (State, market and community). We will reflect on consolidated practices such as citizen participation in the local sphere promoted by public administrations, and emerging concepts such as the "commons", social innovation, the collaborative economy, or the relationship between political action and ICTs. We will emphasize the analysis of social participation as a socio-educational practice with transformative potential in diverse social contexts. We will deepen our knowledge of strategies and practices that foster citizen participation in the public sphere.
Resum: La asignatura quiere aportar a la titulación de Educación Social, y más específicamente a la mención de educación sociocomunitaria, una visión sobre la democracia y la participación social que sea útil para el trabajo socioeducativo varios ámbitos, contextos territoriales y/o institucionales. Desde el punto de vista conceptual, partiremos de una comprensión de la democracia que vaya más allá de los aspectos formales e institucionales de la misma (Democracia entendida como conjunto de procedimientos e Instituciones vinculadas al poder del Estado) y que incorpore su dimensión social (¿Qué es y como se construye una sociedad democrática? ¿Qué relación hay entre democracia y sociedad civil? ¿Y entre democracia y desigualdades sociales?), vinculando el análisis de la democracia y las esferas de inclusión social (estado, mercado y comunidad). Reflexionaremos sobre prácticas consolidadas como la participación ciudadana en la esfera local promovida por las administraciones públicas, así como conceptos emergentes como los "bienes comunes", la innovación social, la economía colaborativa o la relación entre acción política y TIC. Pondremos el énfasis en el análisis de la participación social como una práctica socioeducativa con potencialidad transformadora en contextos sociales diversos. Profundizaremos en el conocimiento de estrategias y prácticas que permitan fomentar la participación de la ciudadanía en el ámbito público.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Educació Social [2500260]
Pla d'estudis: Grau en Educació Social [827]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 107.7 KB

Anglès
5 p, 107.6 KB

Castellà
5 p, 107.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2022-07-08, darrera modificació el 2023-07-22



   Favorit i Compartir