Història del Dret Social i de les Institucions Laborals [103500]
Paz Torres, Olga
Casas Díaz, Laura
Vallès Muñío, Daniel
Velo Fabregat, Elisabet
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Títol variant: History of Social Law and Labour Institutions
Títol variant: Historia del Derecho Social y de las Instituciones Laborales
Data: 2022-23
Resum: Es tracta d'una assignatura de primer curs, primer semestre, per tant, de formació bàsica. La seva contextualització té lloc a partir de l'orígen i el desenvolupament de la regulació jurídica de les principals institucions laborals com: el contracte de treball, la llibertat sindical, la negociació col·lectiva i els conflictes col·lectius. També en el marc del naixement i desenvolupament dels sindicats i de les associacions empresarials i la formació inicial del sistema de negociació col·lectiva. L'assignatura proporciona els coneixements teòrics relatius a la construcció del sistema polític, jurídic i social de l'Espanya contemporània, per tal d'entendre el nostre sistema actual. Dins d'aquest marc, es tracta que l'alumnat sigui capaç de comprendre críticament la trajectòria històrica de la legislació i les institucions laborals. Es tracta també de vincular el dret social passat amb el present i comprendre els conceptes jurídics així com la seva evolució històrica. L'assignatura per la seva pròpia naturalesa incorpora la perspectiva de gènere, per entendre el model jurídic androcèntric que es construeix amb les primeres normes socials. La presència de dones treballadores, la seva contribució a l'economia familiar i com són objecte de regulació per part del legislador és quelcom present al llarg de tot el temari. Els objectius de l'assignatura, per tant, són: 1) Tenir coneixements teòrics de la trajectòria del Dret del treball icomprendre l'anàlisi dels fets històrics. 1 1) Tenir coneixements teòrics de la trajectòria del Dret del treball icomprendre l'anàlisi dels fets històrics. 2) Conèixer les realitats passades com a mètodes d'investigació crítics. 3) Comprendre els conceptes jurídics de cada període històric analitzat així com les institucions creades en el marc de cadascuna de les etapes objecte d'estudi. 4) Demostrar l'adquisició de coneixements teòrics a través de la reflexió escrita i oral. 5) Valorar la perspectiva de gènere en els inicis de la legislació del treball i en la consolidació del dret i de les institucions laborals.
Resum: It is a subject of the first year, first semester, therefore, of basic training. Its contextualization takes place from the origin and development of the legal regulation of the main labor institutions such as: the employment contract, freedom of association, collective bargaining and collective conflicts. Also within the framework of the birth and development of trade unions and business associations and the initial training of the collective bargaining system. The subject provides the theoretical knowledge related to the construction of the political, legal and social system of contemporary Spain, to understand our current system. Within this framework, students are able to understand critically the historical trajectory of legislation and labor institutions. It is also about linking the past social right to the present and understanding the legal concepts as well as their historical evolution. The subject by its own nature incorporates the gender perspective, to understand the androcentric legal model that is built with the first social norms. The presence of working women, their contribution to the family economy and how they are subject to regulation by the legislator is something present throughout the whole agenda. The objectives of the subject, therefore, are: 1) Have theoretical knowledge of the career of labor law and understand the analysis of historical facts. 2) Know the past realities as critical research methods 3) Understand the legal concepts of each historical period analyzed as well as the institutions created within the framework of each of the stages under study. 4) Demonstrate the acquisition of theoretical knowledge through written and oral reflection. 5) Evaluate the gender perspective in the beginning of the labor legislation and in the consolidation of the labor 1 5) Evaluate the gender perspective in the beginning of the labor legislation and in the consolidation of the labor law institutions.
Resum: Se trata de una asignatura de primer curso, primer semestre, por lo tanto, de formación básica. Su contextualización tiene lugar a partir del origen y desarrollo de la regulación jurídica de las principales instituciones laborales cómo: el contrato de trabajo, la libertad sindical, la negociación colectiva y los conflictos colectivos. También en el marco del nacimiento y desarrollo de los sindicatos y de las asociaciones empresariales y la formación inicial del sistema de negociación colectiva. La asignatura proporciona los conocimientos teóricos relativos a la construcción del sistema político, jurídico y social de la España contemporánea, para entender nuestro sistema actual. Dentro de este marco, se trata que el alumnado sea capaz de comprender críticamente la trayectoria histórica de la legislación y las Instituciones laborales. Se trata también de vincular el derecho social pasado con el presente y comprender los conceptos jurídicos así como su evolución histórica. La asignatura por su propia naturaleza incorpora la perspectiva de género, para entender el modelo jurídico androcéntrico que se construye con las primeras normas sociales. La presencia de mujeres trabajadoras, su contribución a la economía familiar y como son objeto de regulación por parte del legislador está presente a lo largo de todo el temario. 1 Los objetivos de la asignatura, por lo tanto, son: 1) Tener conocimientos teóricos de la trayectoria del Derecho del trabajo y comprender el análisis de los hechos históricos. 2) Conocer las realidades pasadas como métodos de investigación críticos. 3) Comprender los conceptos jurídicos de cada periodo histórico analizado asícomo las instituciones creadas en el marco de cada una de las etapas objeto de estudio. 4) Demostrar la adquisición de conocimientos teóricos a través de la reflexión escrita y oral. 5) Valorar la perspectiva de género en los inicios de la legislación del trabajo y en la consolidación del derecho y de las instituciones laborales.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Relacions laborals [2500258]
Pla d'estudis: Grau en Dret i Grau en Relacions Laborals [1285] ; Grau en Relacions Laborals [806]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 117.4 KB

Anglès
6 p, 110.0 KB

Castellà
9 p, 113.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2022-07-08, darrera modificació el 2023-01-22



   Favorit i Compartir