Producció i Consum de la Cultura [100066]
Muntanyola-Saura, Dafne
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Cultural Production and Consumption
Título variante: Producción y Consumo de la Cultura
Fecha: 2022-23
Resumen: Neither highbrows nor lowbrows nor midbrows, but elastic-brows. George Orwell L'aproximació sociològica més famosa a la cultura popular occidental és la crítica a la "cultura de masses". Tot i que els conceptes de "societat de masses" i "cultura de masses" venen de més lluny, no prenen la importància cabdal que tenen per a l'anàlisi de la cultura i la societat fins els anys trenta del segle passat. I no es consoliden fins passada la segona Guerra Mundial. Els protagonistes ho són de dues menes ben diferents. En primer lloc, intel·lectuals de l'èlit cultural nord-americana i europea reprenen amb força la crítica, iniciada el segle XIX, que es basa en la percepció d'un món modern que ha diluït les institucions socials secundàries entre la massa de ciutadans individuals i les estructures centralitzades del poder. En segon lloc, membres destacats de l'Escola de Frankfurt, creuen que l'individu, en la "societat de masses", esdevé alienat i isolat, convertint-se en políticament susceptible de ser manipulat pel líder autoritari de torn i culturalment anul·lat per la manipulació de la maquinària de la "indústria cultural". Coincidint amb la consolidació de la societat de consum, el debat s'ha enriquit amb noves aportacions i noves crítiques a partir del referent definit per l'anàlisi de la producció i consum cultural. L'objectiu general del curs es senzill: definir i comprendre com els termes producció i consum cultural s'empren en contextos quotidians, en els mitjans de comunicació, i també en els entorns literaris i acadèmics. Es tractarà de: 1) Adquirir i dominar alguns dels conceptes i teories fonamentals per a l'estudi de la cultura consumida per la majoria, facilitant-ne així l'anàlisi comprensiva. 2) Discutir, disseccionar i criticar textos, videos, imatges i altres mitjans de comunicació que parlen dels conceptes centrals del curs sobre pràctiques, gustos i judicis culturals. 1 3) Fer la construcció d'un objecte de recerca sobre consum i producció cultural. Compararem pràctiques i discursos en la cultura actual, i ho farem a partir de 'observació i d'anàlisi dela comunicació real i virtual. 4) Posareu en pràctica dues competències pròpies de la sociologia: La consolidació d'una bona pregunta teòrica per enfocar una recerca comparativa, més enllà dels prejudicis i del discurs dominant; i el manteniment d'una actitud reflexiva en el moment de l'observació d'uns escenaris de pràctiques culturals reals. 5) La creació d'una fitxa d'observació i un guió d'entrevista per recollir la informació que necessiteu, analitzar-la i presentar-la de forma atractiva, seleccionant exemples càlids i interessants en el moment de la presentació final. 6) Completar un treball de recerca en equip, bàsic per poder investigar qualitativament, de manera intersubjectiva i reflexiva.
Resumen: The general objective of the course is to understand the basic concepts and methods of qualitative research in the sociology o Neither highbrows nor lowbrows nor midbrows, but elastic-brows. George Orwell 1) Master some of the fundamental concepts and theories for the study of current societies, focusing on European and Americ 2) Discuss, dissect and criticize texts, videos, images and other media products about 3) Know how to construct an ethnographic project based on the analysis of cultural sc 4) To put into practice various methodological abilities typical of sociology, among whi .
Resumen: El objetivo general del curso es comprender los conceptos básicos y los métodos de investigación cualitativa de la sociología de la cultura. Partimos de contextos cotidianos, y hablamos de instituciones que funcionan de agentes de socialización y de control social. Abordamos los mecanismos de comunicación, producción y consumo que encontramos en entornos culturales y artísticos. Se tratará de: 1) Dominar algunos de los conceptos y teorías fundamentales para el estudio de las sociedades actuales, centrándonos en las sociedades europeas y norteamericanas, facilitando así el análisis comprensivo. La bibliografía obligatoria incluye autores clásicos de la sociología, pero también autores contemporáneos y de otras disciplinas, que siguen también una mirada sociológica. 2) Discutir, diseccionar y criticar textos, videos, imágenes y otros productos de los medios de comunicación sobre prácticas, gustos y juicios que llevan a cabo los agentes culturales a su vida cotidiana. La mirada de la sociología es crítica, desmitificadora y revolucionaria. 3) Saber construir un proyecto etnográfico a partir del análisis de escenarios culturales. Plantear una pregunta de investigación más allá de losprejuicios dados por supuesto del saber común. Identificaréis los discursos dominantes en cultura y los contrapone a las prácticas observadas, a partir de la bibliografía obligatoria y recomendada. 4) Poner en práctica diversas habilidades metodológicas propias de la sociología, entre las que se encuentra la toma de unas buenas notas de campo, el diseño de un guión de entrevista, y la creación de una ficha de observación. Aprenderá una competèncai clave de la mirada sociológica: el mantenimiento de una actitud reflexiva en la observación de unos escenarios social real.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Humanitats [2502758]
Plan de estudios: Grau en Humanitats [1139]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 114.7 KB

Anglès
6 p, 113.5 KB

Castellà
6 p, 113.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2022-07-15, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir