Local communities' perceptions of wild edible plant and mushroom change : A systematic review
Schunko, Christoph (University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna)
Li, Xiaoyue (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Klappoth, Benjamin (Independent researcher)
Lesi, Francesca (Universitat Autònoma de Barcelona)
Porcher, Vincent (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Porcuna Ferrer, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Reyes-García, Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Antropologia Social i Cultural)
Data: |
2022 |
Descripció: |
8 pàg. |
Resum: |
The use of wild edible plants and mushrooms can help to counteract the homogenisation of diets and decreasing resilience of food systems. We performed a systematic review to consolidate information about perceptions of wild edible plant and mushroom changes from the perspective of local communities. We found that 92% of all perceived changes of wild edibles relate to their decreased abundance. 76% of the wild edibles with perceived decreased abundance are fruits and vegetables and 23% crop wild relatives. The main drivers of decreased abundance are perceived to be land use change (38% of all taxa) and direct exploitation (31%). These changes have potential negative implications on food systems from local to global scales. |
Ajuts: |
European Commission 771056
|
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Llengua: |
Anglès |
Document: |
Article de revisió ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: |
Dietary diversity ;
Indigenous and local knowledge ;
Neglected and underutilized species ;
Non-timber forest product ;
Wild food ;
Wild plant gathering |
Publicat a: |
Global Food Security, Vol. 32 (2022) , p. 100601, ISSN 2211-9124 |
DOI: 10.1016/j.gfs.2021.100601
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències >
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2022-08-02, darrera modificació el 2023-06-23