Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
Utilidad de la formación en citación para evitar prácticas deshonestas en trabajos académicos universitarios
Mosteiro García, M.ª Josefa (Universidade de Santiago de Compostela)
Porto Castro, Ana M.ª (Universidade de Santiago de Compostela)
Lareo Pena, Lucia (Universidade de Santiago de Compostela)
Lorenzo Rey, Álvaro (Universidade de Santiago de Compostela)

Títol variant: Utilitat de la formació en citació per evitar pràctiques deshonestes en treballs acadèmics universitaris
Títol variant: Usefulness of citation training to avoid dishonest practices in university academic work
Data: 2023
Resum: Este artículo se centra en analizar la percepción del alumnado universitario con respecto a la utilidad de citar y las conductas de plagio realizadas a lo largo de su carrera académica, para comprobar la posible existencia de diferencias en función de tener o no formación sobre citación. Para dar respuesta a las cuestiones planteadas se diseñó una investigación cuantitativa descriptiva y se utilizó un cuestionario dirigido a la población objeto de análisis, universitarios que cursaban estudios de grado. La muestra, de carácter no probabilístico, estuvo integrada por 3. 783 alumnas/os. Entre los principales resultados obtenidos destaca que la formación en citación se convierte en un elemento fundamental en la evitación del plagio a la hora de realizar los trabajos académicos, puesto que el alumnado que ha recibido formación en citación le da mayor valor a la «utilidad» de citar y otorga puntuaciones más bajas en las prácticas relacionadas con la comisión de plagio en la realización de los trabajos académicos. De ahí la necesidad de que desde las instituciones universitarias se adopten las acciones necesarias para formar al alumnado en competencias informacionales en aras de evitar la práctica de conductas deshonestas.
Resum: Aquest article se centra a analitzar la percepció de l'alumnat universitari respecte a la utilitat de citar i les conductes de plagi realitzades al llarg de la seva carrera acadèmica, per comprovar la possible existència de diferències en funció de tenir o no formació sobre citació. A fi de donar resposta a les qüestions plantejades es va dissenyar una investigació quantitativa descriptiva i es va utilitzar un qüestionari dirigit a la població objecte d'anàlisi, universitaris que cursaven estudis de grau. La mostra, de caràcter no probabilístic, va estar integrada per 3. 783 alumnes. Entre els principals resultats obtinguts destaca que la formació en citació es converteix en un element fonamental en l'evitació del plagi a l'hora de fer els treballs acadèmics, ja que l'alumnat que ha rebut formació en citació dona més valor a la «utilitat» de citar i atorga puntuacions més baixes en les pràctiques relacionades amb la comissió de plagi en la realització dels treballs acadèmics. D'aquí ve la necessitat que des de les institucions universitàries s'adoptin les accions necessàries per formar l'alumnat en competències informacionals, a fi d'evitar la pràctica de conductes deshonestes.
Resum: This article analyses the views of university students regarding the usefulness of citation, and plagiarism behaviours committed throughout their academic careers, to corroborate the possible existence of differences based on having training on citation or not. To answer the questions raised, descriptive quantitative research was designed, and a questionnaire was used aimed at the population under study: university students studying undergraduate degrees. The non-probabilistic sample consisted of 3,783 students. Among the main results obtained, it is notable that training in citation is a fundamental element in avoiding plagiarism when producing academic work, as students who have received training in citation give greater value to the "usefulness" of citing, and give lower scores to practices related to committing plagiarism in producing academic works. We conclude that universities must adopt actions to train students in informational skills in order to prevent the practice of dishonest behaviours.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Competencias informacionales ; Deshonestidad académica ; Enseñanza superior ; Citación ; Competències informacionals ; Deshonestedat acadèmica ; Ensenyament superior ; Citació ; Citation training ; Higher education ; Undergraduate students ; Citation
Publicat a: Educar, Vol. 59 Núm. 1 (2023) , p. 251-265 (Temas de investigación) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v59-n1-mosteiro-et-al
DOI: 10.5565/rev/educar.1535


15 p, 149.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-09-05, darrera modificació el 2023-07-09



   Favorit i Compartir