Evolució històrica de Televisió Espanyola a Catalunya : Estudi i anàlisi de la producció de programes a TVE Catalunya (1959-2019)
López Chaves, Francesc Manuel
Tejedor, Santiago, dir.

Data: 2022
Resum: Aquesta investigació aborda l'estudi i l'anàlisi del desenvolupament històric de la producció de programes a Televisió Espanyola a Catalunya durant les seves primeres sis dècades, entre 1959 i 2019. L'escassetat de treballs acadèmics que han tingut com a objecte d'estudi la història de la televisió a Espanya s'accentua notablement quan s'investiga la producció acadèmica en el cas català. L'objectiu principal d'aquesta tesi és analitzar i determinar el paper que durant seixanta anys ha tingut TVE Catalunya en el conjunt de l'ecosistema comunicatiu català i espanyol. L'assoliment d'aquest objectiu s'ha portat a terme amb l'examen exhaustiu i sistemàtic de tota la producció i amb l'elaboració del primer cens amb la totalitat dels programes que s'hi ha realitzat, tant en règim de producció pròpia com en coproducció. Dels principals resultats obtinguts en aquesta reconstrucció històrica es confirma la hipòtesi plantejada, segons la qual TVE Catalunya no ha desenvolupat un model estable pel que fa a la producció de programes com tampoc ha disposat d'una estructura permanent i sempre ha estat supeditada a les necessitats de la programació estatal, amb dependència dels recursos que des de la direcció se l'hi ha proporcionat, a més d'especialitzar-se en una determinada tipologia de gèneres i en programes d'un únic capítol. Alhora, es conclou que aquesta circumstància no ha estat exclusiva d'una etapa concreta sinó que s'ha constatat una constant al llarg de la història del centre de producció, posant de manifest les seves debilitats en diferents nivells de profunditat.
Resum: Esta investigación aborda el estudio y el análisis del desarrollo histórico de la producción de programas a Televisión Española en Cataluña durante sus primeras seis décadas, entre 1959 y 2019. La escasez de trabajos académicos que han tenido como objeto de estudio la historia de la televisión en España se acentúa notablemente cuando se investiga la producción académica en el caso catalán. El objetivo principal de esta tesis es analizar y determinar el papel que durante sesenta años ha tenido TVE Cataluña en el conjunto del ecosistema comunicativo catalán y español. El logro de este objetivo se ha llevado a cabo con el examen exhaustivo y sistemático de toda la producción y con la elaboración del primer censo con la totalidad de los programas que se ha realizado, tanto en régimen de producción propia como en coproducción. De los principales resultados obtenidos en esta reconstrucción histórica se confirma la hipótesis planteada, según la cual TVE Cataluña no ha desarrollado un modelo estable en cuanto a la producción de programas como tampoco ha dispuesto de una estructura permanente y siempre ha sido supeditada a las necesidades de la programación estatal, con dependencia de los recursos que desde la dirección se lo ha proporcionado, además de especializarse en una determinada tipología de géneros y en programas de un único capítulo. A la vez, se concluye que esta circunstancia no ha estado exclusiva de una etapa concreta, sino que se ha constatado una constante a lo largo de la historia del centro de producción, poniendo de manifiesto sus debilidades en diferentes niveles de profundidad.
Resum: This research addresses the study and analysis of the historical development of program production at Televisión Española in Catalonia during its first six decades, between 1959 and 2019. The scarcity of academic works that have had as an object of study the history of television in Spain is noticeably accentuated for the academic production investigated regarding the academic production in the Catalan case. The main objective of this thesis is to analyse and determine the role that TVE Catalunya has had during sixty years in the Catalan and Spanish communicative ecosystem as a whole. The achievement of this objective has been carried out with the exhaustive and systematic examination of all the production and with the elaboration of the first census with the totality of the programs that have been produced, both in own production and in co-production. The main results obtained in this historical reconstruction confirm the hypothesis put forward, according to which TVE Cataluña has not developed a stable model in terms of program production, nor has it had a permanent structure and has always been subordinated to the needs of state programming, depending on the resources provided by the management, in addition to specializing in a certain type of genre and in single-chapter programs. At the same time, it is concluded that this circumstance has not been exclusive to a specific stage, but has been a constant throughout the history of the production centre, revealing its weaknesses at different levels of depth.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Programa de Doctorat en Comunicació i Periodisme
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Televisió ; Televisión ; Television ; Història ; Historia ; History ; TVE Catalunya ; TVE Cataluña ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/675349


1144 p, 17.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2022-09-24, darrera modificació el 2023-05-23   Favorit i Compartir