Organització i competència en seguretat pública [101877]
Planet Robles, Silvia
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola de Prevenció i Seguretat Integral
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Fundació Universitat Autònoma de Barcelona-Formació (Escola FUAB-f)

Título variante: Organisation and Competence in Public Safety
Título variante: Organización y competencias en seguridad pública
Fecha: 2023-24
Resumen: Conèixer de primera mà, i en un entorn formatiu i universitari, el sistema de seguretat pública de l'Estat espanyol, la seva estructura i competències. Servirà als estudiants per entendre com, des del disseny del model de seguretat pública d'un país, es configuren els mecanismes de prevenció dels riscos. La garantia dels drets i llibertats de la ciutadania és una estratègia fonamental de tot agent de la seguretat pública. Cal entendre els antecedents i l'evolució del sistema de seguretat pública, per poder dissenyar i aplicar polítiques públiques de seguretat que siguin efectives i garantistes. Entendre també totes les interaccions de les matèries i disciplines que envolten les competències de seguretat. Conèixer el desenvolupament històric del concepte de seguretat dotant als alumnes dels coneixements sobre l'organització i l'evolució de les Administracions públiques i les seves competències en seguretat. Donar a conèixer els sistemes de seguretat pública de l'estat espanyol i especialment el sistema de seguretat pública de Catalunya. Analitzar i conèixer els diferents sistemes policials comparats. Concretar la participació dels diferents cossos policials en el concepte de seguretat pública. Entendre la importància de la coordinació en la seguretat pública. Conèixer els òrgans per desenvolupar la coordinació en aquest àmbit. Entendre la importància i les conseqüències de traslladar un concepte ampli de seguretat pública a les diferents disciplines que impacten. Transmetre habilitats per l'elaboració de Planes Preventius i la seva coordinació. Promoure i implementar polítiques preventives de seguretat i participació ciutadana. Habilitats 1 Habilitats • Assumir la responsabilitat social, ètica i professional que es deriva de la pràctica de l'exercici professional. • Generar propostes innovadores i competitives en investigació i activitat professional desenvolupant curiositat i creativitat. • Gestioneu eficientment la tecnologia en operacions de seguretat. • Planificar i coordinar els recursos propis dels tres grans subsistemes que interactuen en la seguretat: persones, tecnologia i infraestructures. • Transmetre informació, idees, problemes i solucions a públics especialitzats i no especialitzats. • Treballar en xarxes interinstitucionals i interprofessionals. • Utilitzar la capacitat d'anàlisi i síntesi per resoldre problemes.
Resumen: Targets Know first hand, and in a training and university environment, the public safety system of the Spanish State, its structure and competencies. It will serve students to understand how, from the design of the public safety model of a country, the risk prevention mechanisms are configured. The guarantee of the rights and freedoms of citizenship is a fundamental strategy of every agent of public security. The background and evolution of the public safety system must be understood in order to be able to design and apply security public policies that are effective and guaranteed . Understand the historical development of the concept of security by giving students knowledge about the organization and evolution of Public Administrations and their security competencies. Unveil public safety systems in Spain and especially the public safety system in Catalonia. Analyze and know the different police systems compared. To specify the participation of the different police forces in the concept of public security. Understand the importance of coordination in public safety. To know the bodies to develop coordination in this field. Understand the importance and the consequences of moving a broad concept of public safety to the different disciplines that impact. Transmit skills for the preparation of Preventive Plans and their coordination. Promote preventive security and citizen participation.
Resumen: • Conocer de primera mano, y en un entorno formativo y universitario, el sistema de seguridad pública del Estado español, su estructura y competencias. Servirá a los estudiantes para entender cómo, desde el diseño del modelo de seguridad pública de un país, se configuran los mecanismos de prevención de los riesgos. La garantía de los derechos y libertades de la ciudadanía es una estrategia fundamental de todo agente de la seguridad pública. Hay que entender los antecedentes y la evolución del sistema de seguridad pública, para poder diseñar y aplicar políticas públicas de seguridad que sean efectivas y garantistas. Entender también todas las interacciones de las materias y disciplinas que rodean las competencias de seguridad. • Conocer el desarrollo histórico del concepto de seguridad dotando a los alumnos de los conocimientos sobre la organización y la evolución de las Administraciones públicas y sus competencias en seguridad. • Dar a conocer los sistemas de seguridad pública del estado español y especialmente el sistema de seguridad pública de Cataluña. • Analizar y conocer los diferentes sistemas policiales comparados. • Especificar la participación de los diferentes cuerpos policiales en el concepto de seguridad pública. • Entender la importancia de la coordinación en la seguridad pública. Conocer los órganos para desarrollar la coordinación en este ámbito. 1 • Entender la importancia y las consecuencias de trasladar un concepto amplio de seguridad pública en las diferentes disciplinas que impactan. • Transmitir habilidades para la elaboración de Planes Preventivos y su coordinación. • Promover e implementar políticas preventivas de seguridad y participación ciudadana. Habilidades • Asumir la responsabilidad social, ética y profesional que se derive de la práctica del ejercicio profesional. • Generar propuestas innovadoras y competitivas en investigación y actividad profesional desarrollando la curiosidad y la creatividad. • Gestionar eficientemente la tecnología en operaciones de seguridad. • Planificar y coordinar los recursos propios de los tres grandes subsistemas que interactúan en la seguridad: personas, tecnología e infraestructuras. • Transmitir información, ideas, problemas y soluciones a públicos tanto especializados como no especializados. • Trabajar en redes interinstitucionales e interprofesionales. • Utilizar la capacidad de análisis y síntesis para resolver problemas.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Prevenció i Seguretat Integral [2502501]
Plan de estudios: Grau en Prevenció i Seguretat Integral [1437] ; Grau en Prevenció i Seguretat Integral [831]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 118.9 KB

Anglès
7 p, 116.6 KB

Castellà
8 p, 148.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2023-07-14, última modificación el 2024-02-10



   Favorit i Compartir