Global south cosmopolitans creating a home : Stories of LGBTIQ+ migration from Brazil to Portugal and Spain
Silveira Martins, João Pedro
Parella Rubio, Sònia, dir.
Sordè i Martí, Teresa, dir.
Parella Rubio, Sònia, dir.

Data: 2024
Resum: Aquesta tesi de doctorat explora els repertoris d'inclusió en la migració LGBTIQ+ del Sur Global dins del context migratori iberobrasiler, examinant els seus efectes en el cosmopolitismo des d'una perspectiva interseccional. Aquest estudi també va ser com a objectiu analitzar el capital de mobilitat de persones queer i trans en la migració LGBTIQ+ brasileña contemporània a Portugal i Espanya, co-creant narratives per comprendre la interseccionalitat en els processos d'inclusió, i descrivint modalitats d'inclusió social a Lisboa i Madrid, abordant aspectes com el sentit de pertència, la salut mental, la protecció contra la discriminació, l'ocupació i el bé estar. A través de mètodes empíricos implementats en un treball de camp a Lisboa (Portugal) i Madrid (España), entre 2019 i 2020, incloent entrevistes en profunditat inspirades en entrevistes narratives i sociologia de la vida cotidiana, converses col·laboratives i observacions participatives a la ciutat. de Madrid, s'obtuvieron idees sobre les dinàmiques que donen forma a la segona diàspora brasileña més gran a Iberia. La tesi destaca l'augment de la xenofòbia, la racialització i la lluita per l'accés als serveis, així com la importància de les estratègies per a la regularització, el desenvolupament de xarxes i la construcció de comunitats en el fortalecimiento de l'agència dels migrants. A més, ressalten els impactes positius de les polítiques culturals i públiques a Portugal i Espanya, subrayant la importància de les mesures inclusives per a la benestar i la inclusió dels migrants.
Resum: Esta tesis de doctorado explora los repertorios de inclusión en la migración LGBTIQ+ del Sur Global dentro del contexto migratorio Ibero-brasileño, examinando sus efectos en el cosmopolitismo desde una perspectiva interseccional. Este estudio también tuvo como objetivo analizar el capital de movilidad de personas queer y trans en la migración LGBTIQ+ brasileña contemporánea a Portugal y España, co-creando narrativas para comprender la interseccionalidad en los procesos de inclusión, y describiendo modalidades de inclusión social en Lisboa y Madrid, abordando aspectos como el sentido de pertenencia, la salud mental, la protección contra la discriminación, el empleo y el bienestar. A través de métodos empíricos implementados en un trabajo de campo en Lisboa (Portugal) y Madrid (España), entre 2019 y 2020, incluyendo entrevistas en profundidad inspiradas en entrevistas narrativas y sociología de la vida cotidiana, conversaciones colaborativas y observaciones participativas en la ciudad de Madrid, se obtuvieron ideas sobre las dinámicas que dan forma a la segunda diáspora brasileña más grande en Iberia. La tesis destaca el aumento de la xenofobia, la racialización y la lucha por el acceso a los servicios, así como la importancia de estrategias para la regularización, el desarrollo de redes y la construcción de comunidades en el fortalecimiento de la agencia de los migrantes. Además, resalta los impactos positivos de las políticas culturales y públicas en Portugal y España, subrayando la importancia de medidas inclusivas para el bienestar e inclusión de los migrantes.
Resum: This PhD thesis delves into the repertoires of inclusion within Global South LGBTIQ+ migration, situated in the Ibero-Brazilian migration context, while also investigating its influence on cosmopolitanism from an intersectional viewpoint. The study sought to analyse the mobility capital of queer and trans individuals amidst contemporary Brazilian LGBTIQ+ migration to Portugal and Spain. Additionally, it aimed to co-create narratives to comprehend the intersectionality inherent in inclusion processes and to describe various forms of social inclusion in Lisbon and Madrid, covering aspects such as belonging, mental health, protection against discrimination, employment, and well-being. Through empirical methods conducted during fieldwork in Lisbon and Madrid between 2019 and 2020, including in-depth interviews, collaborative conversations, and participatory observations, insights into the dynamics shaping the second-largest Brazilian diaspora in Iberia were garnered. The thesis underscores the challenges posed by increasing xenophobia, racialization, and barriers to accessing services, while emphasizing the significance of strategies for regularization, network development, and community-building in empowering migrants. Moreover, it highlights the positive impacts of cultural and public policies in Portugal and Spain, emphasizing the need for inclusive measures to promote migrant well-being and inclusion.
Resum: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Sociologia.
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Programa de Doctorat en Sociologia
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Migració ; Migration ; Migración ; LGBTIQ+ ; Brasilers ; Brazilians ; Brasileños ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/692043


30.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2024-08-15, darrera modificació el 2024-08-15



   Favorit i Compartir