Food systems, tech, and local empowerment : food sovereignty and technological sovereignty in the digital era
Vicente Olaya, Paula
Martín Faus, Carlos D. dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Sistemes alimentaris, tecnologia i empoderament local : sobirania alimentària i sobirania tecnològica en l'era digital
Títol variant: Sistemas alimentarios, tecnología y empoderamiento local : soberanía alimentaria y soberanía tecnológica en la era digital
Data: 2024
Resum: In a world where food is not guaranteed for many and disparities persist within the global corporate food system, the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), as a leading authority on food policy, plays a crucial role. The present document aims to investigate whether the FAO is taking the steps to advance toward sovereign food systems, in case it is not, what can it do to change such a path? Analysing 32 projects with technological components sourced from the FAO's website through document analysis and posing 15 pertinent questions across various domains, this study evaluates the realization of Food Sovereignty (FSo) and Technological Sovereignty (TSo). Additionally, a SWOT analysis is conducted, complemented by the examination of other FAO and external good practices. The results suggest that while some progress was noted, significant opportunities for enhancement across all areas of study were identified, highlighting that FAO should foster deeper community engagement and local empowerment, especially among historically marginalized groups like women and indigenous peoples. Moreover, bridging the divide between intention and implementation is crucial in the health field, while education and environmental initiatives have made notable strides. However, achieving economic inclusivity remains a significant challenge, underscoring the critical importance of prioritizing support for small-scale farmers. The need for FAO to steer towards more inclusive, rights-oriented, and transformative food systems derived into a series of 17 chronologically ordered recommendations in 8 key areas. These recommendations aim to offer a clear pathway for enhancing FSo and TSo in FAO's projects.
Resum: En un món on el menjar no està garantit per tothom i persisteixen les desigualtats dins del sistema alimentari corporatiu global, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), com a una autoritat líder en polítiques alimentàries, juga un paper crucial. L'objectiu d'aquest document és investigar si la FAO està prenent els passos per avançar cap a sistemes alimentaris sobirans, i en cas que no ho estigui fent, què pot fer per canviar-ho? Analitzant 32 projectes amb components tecnològics obtinguts de la web de la FAO a través de l'anàlisi documental i plantejant 15 preguntes pertinents en diversos camps, aquest estudi avalua la materialització de la Sobirania Alimentària (FSo) i la Sobirania Tecnològica (TSo). A més, es fa una anàlisi DAFO, complementada amb la investigació d'altres bones pràctiques de la FAO i externes. Els resultats suggereixen que, tot i que hi ha hagut progrés, hi ha oportunitats significatives de millora en totes les àrees d'estudi, destacant que la FAO hauria de fomentar una participació comunitària més profunda i l'empoderament local, especialment entre els grups històricament marginats com les dones i les persones indígenes. A més, és crucial acabar amb la bretxa entre la intenció i la implementació en l'àmbit de la salut, mentre que les iniciatives educatives i ambientals han fet avanços notables. No obstant això, aconseguir la inclusivitat econòmica continua sent un desafiament significatiu, subratllant la importància crítica de prioritzar el suport als petits agricultors. La necessitat que la FAO es dirigeixi cap a sistemes alimentaris més inclusius, orientats als drets i transformadors va derivar en una sèrie de 17 recomanacions ordenades cronològicament en 8 àrees clau. Aquestes recomanacions pretenen oferir un camí clar per millorar la FSo i la TSo en els projectes de la FAO.
Resum: En un mundo donde la comida no está garantizada para muchos y persisten las desigualdades dentro del sistema alimentario corporativo global, la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), como una autoridad líder en políticas alimentarias, juega un papel crucial. El objetivo del presente documento es investigar si la FAO está tomando los pasos para avanzar hacia sistemas alimentarios soberanos, y en caso de que no lo esté, ¿qué puede hacer para cambiarlo? Analizando 32 proyectos con componentes tecnológicos obtenidos de la web de la FAO a través del análisis documental y planteando 15 preguntas pertinentes en varios campos, este estudio evalúa la materialización de la Soberanía Alimentaria (FSo) y la Soberanía Tecnológica (TSo). Además, se realiza un análisis DAFO, complementado con la investigación de otras buenas prácticas de la FAO y externas. Los resultados sugieren que, a pesar de que ha habido progreso, hay oportunidades significativas de mejora en todas las áreas de estudio, destacando que la FAO debería fomentar una participación comunitaria más profunda y el empoderamiento local, especialmente entre los grupos históricamente marginados como las mujeres y las personas indígenas. Además, es crucial acabar con la brecha entre la intención y la implementación en el ámbito de la salud, mientras que las iniciativas educativas y ambientales han hecho avances notables. No obstante, lograr la inclusividad económica sigue siendo un desafío significativo, subrayando la importancia crítica de priorizar el apoyo a los pequeños agricultores. La necesidad de que la FAO se dirija hacia sistemas alimentarios más inclusivos, orientados a los derechos y transformadores derivó en una serie de 17 recomendaciones ordenadas cronológicamente en 8 áreas clave. Dichas recomendaciones pretenden ofrecer un camino claro para mejorar la FSo y la TSo en los proyectos de la FAO.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Titulació: Relacions Internacionals [2503778]
Pla d'estudis: Grau en Relacions Internacionals [1404]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Sobirania Alimentària ; Sobirania Tecnològica ; Empoderament local ; Propietat local ; Enfocament basat en drets ; Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ; Soberanía Alimentaria ; Soberanía Tecnológica ; Empoderamiento local ; Propiedad local ; Enfoque basado en derechos ; Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO) ; Food Sovereingty ; Technological Sovereingty ; Local empowerment ; Local ownership ; Rights-based approach ; United Nations Food and Agricultural Organization (FAO)



TFG
61 p, 2.8 MB

Pòster
1 p, 1.1 MB

Resum executiu
5 p, 511.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2024-09-17, darrera modificació el 2025-12-12



   Favorit i Compartir