Neutral Impact of Cattle Grazing in Pyrenean Oak Forests Integrity
Bartolomé, Jordi 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Carrasco Amat, Antonio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
Rubines, Jonathan (Natura Ondarearen Zerbitzua)
Sesma, Javier (Natura Ondarearen Zerbitzua)
López-Garrido, Omar (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
Ibáñez, Miguel 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
Hernández-Castellano, Carlos
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
Lavín González, Santiago
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
Gort-Esteve, Araceli (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Hernández-Rodríguez, Anahí
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
González, Karen (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Rossa, Mariana
(Universidade de Aveiro)
Carvalho, João
(Universidade de Aveiro)
Serrano Ferron, Emmanuel
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)
| Data: |
2024 |
| Resum: |
The combination of logging, burning, and livestock farming has been the main driver of European landscape sustainability for thousands of years. Whether or not livestock could keep these habitats on their own is under debate when extensive livestock grazing is kept understory in forests of high environmental value that, in turn, are affected by global warming. In this work, the impact of beef cattle on the diversity, shrub cover, and primary production of the Atlantic Pyrenean oak (Quercus pyrenaica Willd. ) in northern Spain has been evaluated. The research studied their feeding habits using the faecal cuticle micro histological analysis in dung samples. Then, the effects of cattle grazing on the cover and alpha diversity of woody plants were evaluated. Finally, oaks' primary production and phenology in grazed and control areas were compared. The results show that cattle feed on woody (an average of 30% of non-leguminous woody) and annual plant species (more than 20% of forbs) but do not affect plant cover or alpha diversity of vegetation. However, oak phenology differed between grazed and ungrazed treatments, probably due to the spatial variability of grazed forests. It can be concluded that understory grazing in Pyrenean oak forests could be considered a sustainable silvopastoral activity with a neutral impact on forest integrity. |
| Nota: |
Altres ajuts: Servicio de Patrimonio Natural, Diputación foral de Álava. |
| Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
| Llengua: |
Anglès |
| Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
| Matèria: |
Sylvopastoralism ;
Diet composition ;
Phenology ;
Understory diversity ;
Quercus pyrenaica |
| Publicat a: |
Sustainability, Vol. 16 Núm. 24 (december 2024) , p. 10939, ISSN 2071-1050 |
DOI: 10.3390/su162410939
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències de la salut i biociències >
Grup de recerca Wildlife Ecology & HealthDocuments de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències de la salut i biociències >
Grup de Recerca en Remugants (G2R) Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2025-02-17, darrera modificació el 2025-06-14