Evaluation of Ultra-High Pressure Homogenization Treatments to Ensure the Microbiological Safety and Immunoglobulin Preservation in Donor Human Milk
Jalali, Kimia 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Pastor-Villaescusa, Belén 
(Hospital Universitario Reina Sofía (Córdoba, Espanya))
Flores-Rojas, Katherine 
(Hospital Universitario Reina Sofía (Córdoba, Espanya))
Pleguezuelos, Vanessa 
(Banc de Sang i Teixits de Catalunya)
Pérez-Cano, Francisco J. 
(Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Fisiologia)
Franch, Àngels 
(Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Fisiologia)
Trujillo, Antonio-José
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Hernández Herrero, María Manuela
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Roig Sagués, Artur Xavier
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
| Data: |
2025 |
| Resum: |
Most donor human milk (HM) banks use Holder pasteurization (HoP) to ensure microbiological safety, although it can degrade essential bioactive factors for newborns. This study evaluates the innovative ultra-high-pressure homogenization (UHPH) technology as a potential alternative. Listeria innocua, Staphylococcus carnosus, Franconibacter helveticus (formerly named Cronobacter helveticus) and Escherichia coli strains were used as surrogates for common HM pathogens according to European Milk Bank Association (EMBA) guidelines, to evaluate the efficacy of new technologies. A reconstituted powder milk formula inoculated with these strains was used to determine the most efficient conditions (those to achieve a lethality of ≥5 Log), applying treatments from 150 to 300 MPa. These treatments were later validated using inoculated HM with the same strains. Immunoglobulin (sIgA, IgG, IgM) retention was also evaluated and compared with HoP. Results showed that UHPH treatments at 200 MPa achieved a lethality > 5 Log for all strains, except for St. carnosus, which required 250 MPa for complete inactivation in HM. Unlike HoP, UHPH at 200 and 250 MPa did not significantly reduce the basal concentration of sIgA, IgG, or IgM compared with raw HM. These findings suggest UHPH as a promising alternative to HoP, maintaining both microbiological safety and immunological quality. |
| Ajuts: |
Instituto de Salud Carlos III IHMC22/00024 Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades PID2023-149923OB-I00
|
| Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
| Llengua: |
Anglès |
| Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
| Matèria: |
Human milk ;
Holder pasteurization ;
UHPH ;
Pathogen inactivation ;
Immunoglobulins ;
Bioactive components |
| Publicat a: |
Foods, Vol. 14 Núm. 8 (april 2025) , p. 1310, ISSN 2304-8158 |
DOI: 10.3390/foods14081310
PMID: 40282712
El registre apareix a les col·leccions:
Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2025-05-28, darrera modificació el 2025-06-08