Google Scholar: cites
Comunitats virtuals, ciborgs i xarxes sociotècniques : noves formes per a la interacció social
Tirado Serrano, Francisco Javier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Social)
Gálvez-Mozo, Ana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia de la Salut i Psicologia Social)

Títol variant: Comunidades virtuales, ciborgs y redes sociotécnicas : nuevas formas para la interacción social
Data: 2002
Resum: En els darrers anys ha aparegut molta literatura sobre els canvis que l'extensió de la Xarxa provoca en els diferents àmbits de la nostra realitat quotidiana. En aquest sentit es parla de transformacions socials, econòmiques, culturals, polítiques, artístiques. . . Aquesta literatura volia, en un primer moment, divulgar tot un seguit d'innovacions tecnològiques i especular sobre els canvis socials que aquestes innovacions podien representar. Figures com els ciborgs, els entramats sociotècnics o les comunitats virtuals foren habitants permanents i privilegiats d'aquests textos. Doncs bé, recentment han aparegut en massa en els treballs científics de disciplines universitàries com la sociologia, la psicologia social, els estudis culturals, l'antropologia, la bioquímica o la física. L'objectiu del nostre article és mostrar quines diferències hi ha entre aquestes figures, però sobretot analitzar què és el que tenen en comú. Sostenim que les esmentades nocions, juntament amb altres, com, per exemple, els actors híbrids i els actants, són imatges metafòriques que volen representar una cosa nova que emergeix en la nostra realitat quotidiana, una mena de canvi que afecta el nostre dia a dia. Volem aclarir aquesta transformació i mostrar els principals trets que la defineixen.
Resum: En los últimos años ha aparecido mucha literatura sobre los cambios que la extensión de la Red está ocasionando en los diferentes ámbitos de nuestra realidad cotidiana. En este sentido se habla de transformaciones sociales, económicas, culturales, políticas, artísticas. . . Esta literatura quería, en un primer momento, divulgar una serie de innovaciones tecnológicas y especular sobre los cambios sociales que éstas podían representar. Figuras como los ciborgs, los entramados sociotécnicos o las comunidades virtuales fueron habitantes permanentes y privilegiados de estos textos. Pues bien, recientemente, han aparecido en masa en los trabajos científicos de disciplinas universitarias como la sociología, la psicología social, los estudios culturales, la antropología, la bioquímica o la física. El objetivo de nuestro artículo es mostrar qué diferencias hay entre estas figuras y, sobre todo, analizar qué es lo que tienen en común. Sostenemos que dichas nociones, junto con otras, como por ejemplo los actores híbridos y los actantes, son imágenes metafóricas que pretenden representar algo nuevo que está emergiendo en nuestra realidad cotidiana, un tipo de cambio que nos afecta en nuestro día a día. Queremos aclarar esta transformación y mostrar los principales rasgos que la definen.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Ciborgs ; Xarxes sociotècniques ; Comunitats virtuals ; Redes sociotécnicas ; Comunidades virtuales
Publicat a: Digit.HVM : Revista digital d'humanitats, Núm. 4 (2002) , ISSN 1575-2275

Adreça original: https://digithum.uoc.edu/articles/abstract/10.7238/d.v0i4.568/
DOI: 10.7238/d.v0i4.568


17 p, 423.6 KB

Castellà
13 p, 318.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2009-03-11, darrera modificació el 2024-05-26   Favorit i Compartir