Immigration to Italy and return policies : a provocation, a wishful thinking or an opportunity?
Gentileschi, Maria Luisa

Títol variant: Immigració a Itàlia i polítiques de retorn: una provocació, un desig o una oportunitat?
Títol variant: Inmigración en Italia y políticas de retorno : ¿una provocación, un deseo o una oportunidad?
Data: 2009
Resum: In Italy, the return of immigrants to their country of origin is practically absent in the media and in the debate among the operators or the general public. In the countries of arrival, immigrant labour, at first, alleviates pressure on the local labour market with a beneficial effect, but in time might also cause competition with local labour, impede renovation of production and keep the situation stationary. On the other hand, in the countries of origin, several authors have underlined the damage of massive population emigration of the young and skilled workforce and explored ways to encourage emigrants to come back with the intention of taking part in the development process. The present paper invites discussion on the subject of returning migrants, a phenomenon which is now being addressed by ongoing legislation. The policies that will accompany the return and reinsertion of immigrants in their native societies should connect the phase of arrival to that of return, promoting a comprehensive project based on the possibility of returns, multiple family permits, rotation of permits among family members, and enterprise planning.
Resum: A Itàlia, el retorn dels immigrants als seus països d'origen és un tema pràcticament absent en els mitjans de comunicació i en el debat entre els agents o el públic en general. En els països d'arribada, el treball dels immigrants alleugera, en un primer moment, la pressió sobre el mercat de treball local amb un efecte beneficiós, però, a còpia de temps, pot competir amb el treball local, impedir la renovació de la producció i mantenir la situació estancada. Tanmateix, en els països d'origen, diversos autors han alertat del perjudici de l'emigració massiva de població jove i preparada i han reivindicat la necessitat d'explorar maneres d'encoratjar els immigrants a tornar a casa amb la intenció de prendre part en el procés de desenvolupament del seu país. L'article invita a discutir sobre el tema del retorn dels immigrants, un fenomen tractat actualment per la legislació vigent. Les polítiques sobre el retorn i la reinserció dels immigrants a les seves societats nadiues hauria de connectar la fase d'arribada amb la de tornada, promoure un projecte integrador basat en la possibilitat dels retorns, de permisos de família múltiple, de rotació de permisos entre els membres de la família i de la planificació d'empreses.
Resum: En Italia, el retorno de los inmigrantes a sus países de origen es un tema prácticamente ausente en los medios de comunicación y en el debate entre los agentes o el público en general. En los países de llegada, el trabajo de los inmigrantes aligera, en un primer momento, la presión sobre el mercado de trabajo local con un efecto beneficioso, pero, con el tiempo, puede competir con el trabajo local, impedir la renovación de la producción y mantener la situación estancada. Además, en los países de origen, diversos autores han alertado del perjuicio de la emigración masiva de población joven y preparada y han reivindicado la necesidad de explorar formas para animar a los inmigrantes a volver a casa con la intención de tomar parte en el proceso de desarrollo. El artículo invita a discutir sobre el tema del retorno de los inmigrantes, un fenómeno tratado actualmente por la legislación vigente. Las políticas sobre el retorno y la reinserción de los inmigrantes en sus sociedades nativas tendrían que conectar la fase de llegada con la de su vuelta a casa, promover un proyecto integrador basado en la posibilidad de los retornos, de permisos de familia múltiple, rotación de permisos entre los miembros de la familia y planificación de empresas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Itàlia ; Polítiques de retorn ; Retorn assistit ; Accions de retorn ; Codesenvolupament ; Italia ; Políticas de retorno ; Retorno asistido ; Acciones de retorno ; Codesarrollo ; Italy ; Return policies ; Assisted returns ; Return actions ; Co-development
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 53 (2009) p. 11-28, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/130726


18 p, 508.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-05, darrera modificació el 2022-02-16   Favorit i Compartir