A Case Study on Head Movement Comparative Clauses
Donati, Caterina

Títol variant: Un estudi basat en el cas de les oracions comparatives amb trasllat de nucli
Data: 1996
Resum: According to Chomsky (1995), movement is simply feature movement for checking and the "generalized pied-piping" which shows up in overt syntax is just due to phonological reasons. In this paper I point out that this approach cannot be right, in that the distinction between X and XP movement does exist minimally in syntax, independently from any phonological consideration. Evidence is given that comparative clauses, all other morphological and phonological conditions being equal, minimally contrast with interrogatives in that they involve head movement to CO of a Wh-element, instead of phrase movement. A brief analysis of the selectional requirements internal to the comparative construction, together with an extension to free relatives, drives to the conclusion that the two types of movement are to be distinguished on the basis of their projecting effects: features moved in head-position do project, and are thus visible from the exterior of the checking domain, while features moved in Spec position do not.
Resum: Segons Chomsky (1995), l'operació de trasllat es redueix al trasllat de trets per a la seva comprovació, i el trasllat amb arrossegament generalitzat que es produeix en la sintaxi explícita es deu simplement a raons fonològiques. En aquest article assenyalo que aquest plantejament no pot ser correcte perquè: la distinció entre trasllat de SX i trasllat de X existeix realment en la sintaxi i és independent de qualsevol consideració de tipus fonològic. Es donen proves en el sentit que, donades les mateixes condicions fonològiques i morfològiques, les oracions comparatives contrasten mínimament amb les oracions interrogatives pel fet que impliquen trasllat de nucli a CO d'un element QU i no pas trasllat de projecció màxima. Una breu anàlisi dels requisits de selecció interns a la construcció comparativa, juntament amb el tractament de les oracions de relatiu sense antecedent, porta a la conclusió que cal distingir els dos tipus de trasllat d'acord amb els efectes de projecció que desencadenen: els trets que es traslladen a una posició de nucli es projecten i són, per tant, visibles des de l'exterior del domini de comprovació, perd els trets que es traslladen a una posició d'especificador ni es projecten ni són visibles.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Sintaxi ; Teoria del trasllat ; Oracions comparatives ; Oracions de relatiu sense antecedent ; Syntax ; Movement theory ; Comparatives ; Free relatives
Publicat a: Catalan Working Papers in Linguistics, V. 5 n. 2 (1996) p. 169-181, ISSN 1132-256X

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/CatalanWP/article/view/73974


13 p, 371.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-02-16   Favorit i Compartir