Temerositat en rates heterogènies (N/Nih-HS) : vers els gens quantitatius de l'ansietat i la por
López Aumatell, Regina
Fernández-Teruel, Alberto, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
Resum: En l'estudi de l'ansietat, models animals com ara les soques de rates Roman High i Low-Avoidance (RHA-I i RLA-I respectivament), seleccionades per llur alta o baixa adquisició de l'evitació activa en dos sentits, han demostrat tenir una gran validesa. A la primera part d'aquest treball es presenta l'avaluació d'aquestes soques a la prova de resposta de sobresalt potenciada per por i a la de condicionament de por clàssic. Tal com seria predictible, en base a la seva conducta en altres proves d'ansietat, les rates RLA-I van mostrar més potenciació per por de la resposta de sobresalt i més condicionament de por, mesurat com a resposta de petrificació. En la segona part es presenta, per primera vegada, l'avaluació conductual d'una gran mostra de rates genèticament heterogènies N/Nih-HS en una bateria de sis proves d'ansietat incondicionada i condicionada. Les soques genèticament heterogènies són una eina molt valuosa pels estudis de mapeig genètic d'alta resolució de «QTLs» (Quantitative Trait Loci), que poden permetre la identificació de gens. L'anàlisi factorial de les dades mostra una estructura multidimensional de les conductes relacionades amb la por i l'ansietat. En tots dos sexes, s'obté ha un primer factor anomenat de «Timidesa» que agrupa totes les variables relacionades amb la por de les proves incondicionades, i un segon factor en el que pesen les mesures de resposta de sobresalt («Fugida defensiva»). Així, el present treball proporciona evidència de que existeixen relacions entre conductes d'ansietat incondicionades i d'altres condicionades. Els diferents tipus d'anàlisis estadístiques mostren resultats coherents, proporcionant per tant un cert índex de consistència interna. Els resultats d'aquest treball representen un bon punt de partida per al posterior estudi de marcadors genètics («QTLs») de la conducta ansiosa en rates. De fet, es presenten dades preliminars que indiquen l'existència d'un QTL per a la conducta ansiosa, obtingut amb mètodes d'alta resolució, a la posició 100 Mb del cromosoma 5 de les rates N/Nih-HS. En la regió cromosòmica definida per aquest QTL es troben menys d'una desena de gens coneguts. Actualment, s'estan portant a terme estudis per avaluar la possible expressió diferencial d'aquests gens en àrees cerebrals vinculades a l'ansietat i la por en les rates RHA-I (poc ansioses) i RLA-I (molt ansioses).
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Medicina, Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia, 2008
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Ansietat ; Models animals ; Por

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/5579


185 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Institut de Neurociències (INc)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-08-21   Favorit i Compartir