Search for gluino and squark production in multi-jets plus missing transverse energy final states at the tevatron using the CDF detector
Portell i Bueso, Xavier
Martínez Pérez, Mario, dir. (Institut de Física d'Altes Energies)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2007
Resum: El model estandar (ME) és actualment el marc teòric més complet que descriu la física de les partícules elementals. En ell s'hi descriuen les partícules de matèria (fermions) i les seves interaccions (bosons). Fins ara no s'ha trobat cap desviació significativa entre l'experiment i les prediccions del model. Així i tot, el ME no pot ser la teoria final que descriu la física de partícules perquè pateix dificultats teòriques importants a més altes energies. Una de les possibles extensions del ME amb més acceptació és la Supersimetria (SUSY) que relaciona masses i acoblaments entre bosons i fermions. D'aquesta forma, per cada bosó existent al ME ha d'existir una "super-parella" fermiònica i a l'inrevés. A més, una altra simetria anomenada "paritat R" s'hi acostuma a introduir per tal d'evitar la violació del nombre bariònic i leptònic. Si això és així, aquestes noves partícules, que apareixerien a l'escala energètica dels TeV, s'haurien de formar per parelles i no podrien desintegrar-se completament en partícules del ME. Això implica l'existència d'una partícula supersimètrica que sigui la més lleugera de totes (LSP), la qual serà estable i un candidat a explicar la presència de matèria fosca freda a l'univers. Precisament l'escala energètica dels TeV és el rang d'energies accessible per al col·lisionador protó-antiprotó Tevatron (Fermilab). Tevatron i els seus dos experiments, els detectors CDF i D0 van ser preparats per l'anomenat "Run II" en el que les col·lisions se succeeixen cada 396 ns amb un centre de masses d'1. 96 TeV. Degut a què les noves partícules són molt massives, es desintegren en cascades amb múltiples raigs de partícules (jets) d'alt moment transversal. Quan la paritat R es conserva, dos LSP són produïts que escapen del detector deixant un important desequilibri en el balanç energètic del succés. Aquesta tesi tracta de la recerca de les super-parelles dels quarks (squarks) i gluons (gluinos) en múltiples jets i energia transversa mancant, amb les dades recollides amb el detector CDF durant gran part del Run II (371 pb-1 de lluminositat). Per aquest motiu, s'ha dut a terme un estudi curós de les condicions del feix i dels diferents processos del ME que tenen estats finals similars al senyal. Diferents talls per reduir la seva presència tot potenciant el possible senyal s'han estudiat i optimitzat. També s'han considerat les diferents fonts d'errors experimentals i teòrics per tal de fer una bona caracterització de les dades. Observant les dades, no s'ha trobat cap desviació significativa de les prediccions del ME. Degut a aquests resultats, s'han posat límits inferiors a la massa squarks i gluinos (menor de 387 GeV/c2) en un determinat escenari del model teòric anomenat mSUGRA. Aquest estudi és pioner al Run II de CDF i els resultats presenten millores significatives respecte a anteriors límits. En aquest sentit, el present treball constitueix la base i serà la referència per a futures extensions amb més dades.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències. Departament de Física, 2007
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Anglès
Document: Tesi doctoral
Matèria: Supersimetria ; Col·lisionadors grans d'hadrons
ISBN: 9788469073834

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/3388


180 p, 3.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir