Respostes socials al risc tecnològic : una aproximació al cas de l'exposició laboral a pesticides
Espluga, Josep, 1964- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Lemkow, Louis, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2002
Resum: RESPOSTES SOCIALS AL RISC TECNOLÒGIC: UNA APROXIMACIÓ AL CAS DE L'EXPOSICIÓ LABORAL A PESTICIDES El text s'estructura en dues parts. En la primera part, es fa una anàlisi crítica de les teories de la Societat del Risc, per tal de caracteritzar el context social en el qual té lloc l'ús de tecnologies susceptibles de produir riscos. A més a més, es fa un repàs a les diverses aproximacions teòriques sobre la percepció social del risc, amb la intenció de valorar les seves aportacions i limitacions per a donar compte de les respostes socials als riscos tecnològics. Posteriorment es planteja la problemàtica dels riscos laborals i es proposa un model d'anàlisi dels comportaments arriscats en aquest context, que servirà d'esquema per a analitzar les situacions descrites en l'apartat empíric posterior. En la segona part, es realitza una anàlisi de les respostes socials a una tecnologia concreta, els pesticides, per part d'una mostra de pagesos de la regió fruitera de Lleida. S'observa que mentre els experts (en toxicologia i en epidemiologia) constaten i adverteixen dels elevats riscos que comporta l'ús i manipulació de pesticides, la població que hi és directament exposada (els pagesos) no ofereix una resposta clara de rebuig ni es mobilitza en la seva contra. La recerca realitzada permet contrastar la hipòtesi que els comportaments aparentment arriscats dels pagesos tenen a veure més amb aspectes del context socioeconòmic i institucional en el qual han de prendre decisions, que no pas amb la percepció de riscos per a la salut o el medi ambient.
Resum: SOCIAL RESPONSES TO TECHNOLOGICAL RISK: AN APPROACH TO OCCUPATIONAL EXPOSITION TO PESTICIDES The text is divided in two parts. The first part includes a critical analysis of the Risk Society Theories, in order to describe the social context where people are using risk technologies. There is besides a revision of several theoretical approaches to social perception of risk, in order to assess its goals and limitations to understand the social responses to technological risks. Afterwards, the text includes the description of occupational risks issues complexity, but proposing a model to analyse risk behaviour in these contexts. This model will be used to analyse empirical cases in the next part of the text. The second part includes an analysis of social responses to a concrete technology, pesticides, among a sample of farmers from Lleida. While experts (in toxicology and epidemiology) are speaking and warning about the high many dangers and risks of pesticides, people that are working with seems to ignore it and do not start any refuse response or mobilisation against it. The research allows us to understand that the (supposed) risky behaviours carried out by farmers in the manipulation of pesticides are more connected with institutional and socioeconomical dimensions of risk that with risk perception of health or environmental damages.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia, Departament de Sociologia, 2001
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Risc, Percepció del ; Aspectes socials ; Malalties professionals ; Salut ; Efectes dels plaguicides sobre
ISBN: 8469977755

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/5104


74 p, 251.5 KB

59 p, 220.2 KB

111 p, 341.8 KB

97 p, 294.9 KB

91 p, 407.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir