Regulació de l'activitat transcripcional d'Snail per fosforilació
Montserrat Sentís, Bàrbara
Garcia de Herreros, Antonio, dir.

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2007
Resum: Snail és un factor de transcripció del tipus dit de zinc essencial en la transició epiteli mesènquima (EMT), on la seva funció més ben caracteritzada és com a repressor de l'expressió de l'E-Cadherina. Aquesta tesi doctoral es centrà en l'estudi funcional d'Snail en aquelles línies cel·lulars on hi havia una coexpressió de totes dues proteïnes. En aquest treball es descriu com l'activitat transcripcional d'Snail és regulada per la fosforilació d'un domini ric en serines adjacent a una seqüència d'export nuclear. Aquesta fosforilació, regulada per les unions a la matriu extracel·lular, permet un canvi conformacional d'Snail que afavoreix el seu export nuclear i en conseqüència la pèrdua de la seva capacitat transcripcional. A més a més es mostra com Snail pot ser fosforilat in vitro per les quinases CK2 i GSK3?, on la fosforilació de la primera afavoreix la de la segona. D'altra banda es descriu com Snail pot ser degradat al nucli pel sistema del proteasoma, la regió responsable d'aquesta i com Akt és capaç de promoure-la. A més a més es mostra com Snail pot ser fosforilat in vitro per les quinases CK2 i GSK3?, on la fosforilació de la primera afavoreix la de la segona. D'altra banda es descriu com Snail pot ser degradat al nucli pel sistema del proteasoma, la regió responsable d'aquesta i com Akt és capaç de promoure-la.
Resum: Snail is a zinc finger transcription factor essential during the epithelyal-mesenchymal transition (EMT), where it acts as an E-Cadherin repressor, its best characterized function. This doctoral thesis is focused on the functional study of Snail on those cell lines co-expressing Snail and E-cadherin. In this work we describe how the transcriptional activity of Snail is regulated by phosphorylation on a serine rich domain adjacent to a nuclear export sequence (NES). This phosphorylation, regulated by the extracellular matrix unions, causes a conformational change of Snail, that allows its nuclear export and, in consequence, inhibits its transcriptional activity. Snail is phosphorylated in vitro by two kinases, CK2 and GSK3?. It is also shown how Snail can be degraded in the nucleus by the proteasome system, which region is implicated and how Akt can stimulate it.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: A la portada: Programa de Doctorat en Bioquímica i Biologia Molecular ; Unitat de Recerca en Biologia Cel·lular i Molecular, Institut Municipal d'Assistència Sanitària
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Ciències, Departament de Bioquímica i Biologia Molecular, 2006
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Factors de transcripció ; Fosforilació
ISBN: 9788469060179

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/3567


117 p, 2.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-11-28   Favorit i Compartir