PAIC 3-6 : protocol d'avaluació de la inhibició conductal per nens de 3 a 6 anys
Ballespí Sola, Sergi
Jané i Ballabriga, Maria del Claustre, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia de la Salut i Psicologia Social)
Riba i Lloret, M. Dolors, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia de la Salut i Psicologia Social)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2005
Resum: La inhibició conductual (IC) es defineix com el tret temperamental que predisposa a reaccionar amb ansietat davant la novetat, la incertesa i el canvi. Els nens inhibits tarden més a explorar situacions, objectes o persones no familiars i són més propensos a retreure's de la novetat i a romandre propers als pares. La IC repercuteix en el desenvolupament de l'individu. Diferents estudis aporten evidència que els nens classificats com a inhibits durant la infància esdevenen adults que es casen més tard i tarden més en consolidar la seva carrera professional que els seus companys menys inhibits, esdevenen solitaris crònics o veuen augmentat el seu risc de desenvolupar depressió o trastorns d'ansietat. Tradicionalment, la IC ha estat avaluada a partir de mètodes excessivament cars -com l'observació al laboratori o en entorns naturals- que han dificultat la detecció precoç del tret. En conseqüència, hi ha una clara necessitat de formes més efectives, en termes de costos-beneficis, per a identificar els nens amb IC. Només existeixen 4 instruments, basats en la informació de pares i mestres, capaços d'avaluar la IC a l'etapa preescolar i cap d'ells ha estat adaptat a la cultura catalana o espanyola. L'objectiu d'aquest treball és crear un nou instrument per identificar la IC en nens preescolars i analitzar les seves propietats psicomètriques. El Protocol d'Avaluació de la Inhibició Conductual per a nens de 3 a 6 anys (PAIC 3-6) consta de 37 ítems basats en els signes majors de la IC descrits per Kagan et al. (1987): les llargues latències fins a interactuar amb persones no familiars, la tendència a retreure's dels objectes, l'aturada del joc i de les vocalitzacions i els llargs períodes de temps en proximitat a la mare. El PAIC 3-6 ha estat aplicat als pares i mestres de 350 nens de 3 a 6 anys. Els resultats recolzen la idea que el nou instrument és vàlid i fiable. L'anàlisi en components principals no linial indica que la solució unifactorial s'ajusta adequadament a les dades, suggerint l'existència d'una bona validesa de contingut. Correlacions significatives entre el PAIC 3-6, indicadors de psicopatologia interioritzada i mesures observacionals d'IC suggereixen una bona validesa convergent. Correlacions nul·les amb indicadors de psicopatologia exterioritzada així com els resultats de l'anàlisi discriminant revelen una bona validesa discriminant. A més, el PAIC 3-6 mostra una consistència interna excel·lent (=. 95) i una estabilitat test-retest molt bona (CCI=. 90 en l'interval d'un mes), suggerint que les seves puntuacions poden ser interpretades com una mesura d'IC útil i fiable.
Resum: Behavioural inhibition (BI) is defined as the temperamental trait that predisposes to react with anxiety in the face of novelty, uncertainty and challenge. Inhibited children are slower to explore unfamiliar environments, objects, or people and more likely to withdraw from unfamiliarity and remain proximal to parent. BI has developmental consequences for the lifetime of the individual. Several researches evidence that children classified as inhibited during childhood grow into adults who married and establish careers later than less inhibited counterparts, become chronically lonely or have and increased risk for depression and anxiety disorders. Traditionally, BI has been assessed through too expensive methods -such are laboratory or naturalistic observations- that make difficult early detection of this trait. Therefore, there is a clearly need for a more cost-effective method to identifying children with BI. There are only four instruments based on parents or teachers reports for assess BI in preschool-age children and none of them has been adapted to Catalan or Spanish culture. The aim of present work is to create a new instrument to identify BI in preschool-age children and to examine its psychometric properties. The Preschool-Behavioural Inhibition Scale (P-BIS) has 37 items based on major signs of BI described by Kagan et al. (1987): long latencies to interact with unfamiliar people, retreat from unfamiliar objects, cessation of play and vocalization, and long periods remaining proximal to the mother. P-BIS has been completed by parents and teachers of 350 children aged 3 to 6. Results support the reliability and validity of the new instrument. Non-linear principal component analysis indicates that one-factor solution provide good fit of the data, suggesting good content validity. Significant correlations between P-BIS, measures of internalizing psychopathology and observational measures of BI suggest good convergent validity. Null correlations with measures of externalizing psychopathology and results of discriminant analysis reveal also good discriminant validity. Furthermore, P-BIS exhibits excellent internal consistency (=. 95) and very good test-retest stability (CCI=. 90 in a month interval), suggesting that its scores can be interpreted as a useful and reliable measure of BI.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Psicologia, Departament de Psicologia de la Salut i Psicologia Social, 2004
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Inhibició en els infants
ISBN: 8468922692

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4751


199 p, 958.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-11-13   Favorit i Compartir