Migracions i salut : interrelacions a la immigració estrangera a Catalunya
Mota Moya, Pau
Pascual de Sans, Àngels, 1938-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Caminal, Josefina, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2007
Resum: Introducció: La relativa novetat de la immigració estrangera a Catalunya explica la incipient producció en temes que relacionen immigració i salut. Els principals treballs que s'han dut a terme es centren en les malalties infeccioses, la salut mental i la diversitat cultural. Objectius: Elaborar un estat de la qüestió sobre la relació entre immigració i salut a Catalunya, i en el context internacional. Posteriorment es volen analitzar els patrons de salut que presenten els immgirants estrangers a Catalunya i aportar, si cal, millores pràctiques per a la recerca i l'assistència sanitària de la immgiració estrangera. Metodologia: S'ha elaborat un estudi ecològic a partir del padró continuo i del Conjunt Mínim Bàsic de Dades (CMBD) per a l'any 2003. S'han utilitzat també les dades del Panel de Desigualtats (PaD) de la Fundació Jaume Bofill i metodologia qualitativa per a complementar l'anàlisi. Resultats: S'observen tendències que recolzen la teòria dels immigrants 'sans' en comptes dels 'immigrants portadors' de malaltia. Els resultats són coincidents amb els estudis previs encara que les diferències existents segurament s'expliquen per la manca de dades i registres poblacionals, i pel biaix que presenten part dels estudis publicats sobre immigració i salut. Conclusions: Els resultats obtinguts indiquen que al introduir variables socioeconòmiques, sobre les condicions de vida i immigrants de totes les procedències la variable migratòria perd pes com a determinants de salut. Cal, però, elaborar un sistema de recollida de dades que permeti fer estudis poblacionals sobre la relació entre migració i malaltia. Les dades poblacions ajudarien a millorar i desenvolupar l'assistència sanitària als immigrants estrangers i els seu estat de salut. La present recerca ha estat duta a terme entre l'abril del 2003 i el desembre del 2006 en el si del Grup de Recerca sobre Migracions de la UAB.
Resum: Introduction: The relative new phenomenon of foreign immigation in Catalonia explains the growing research about the connection of health and immigration. Research mainly focuses on infectious deseases, mental health and cultural diversity. Objectives: To discuss the current relationship between immigration and health, both in Catalonia and international contexts. To analyse the health patterns of foreign immigrants in Catalonia and to propose -if necessary- practical measures to improve the research and medical assitance of the foreign immigrant community. Methodology: Ecological study with population data (municipalitaty registers) and clinical data (hospital discharges) for the year 2003. Data from the panel survey, Panel de Desigualtats (PaD), of the Fundació Jaume Bofill has also been used as well as a qualitative methodolgy to complete the analysis. Results: One can observe trends that support the «healthy migrant» theory versus «sick migrants». The results match previous studies eventhough the existing differences can be explained by the lack of data and population registries, and the biased nature of immigration and health publications. Conclusions: The results indicate that if socio-econonic variables are taken into account, such as life conditions of immigrants of all origins, the migration factor cannot support fully the determinants of health. There is the need to create a data collection system that will guarantee the creation of population studies about the relationship between disease and immigration. Better data collection would mean the improvement and development of medical assistance to foreign immigrants and their health. This research has taken place between april 2003 and december 2006 by the Grup de Recerca sobre Migracions de la UAB.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autónoma de Barcelona, Facultat de Filosofia i Lletres, Departament de Geografia, 2007
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Catalunya ; Població estrangera ; Aspectes socials ; Emigració i immigració
ISBN: 9788469074008

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4970


393 p, 3.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-08-23   Favorit i Compartir