Estudi de la neosporosi a la cabana bovina d'aptitud càrnia del Principat d'Andorra
Armengol i Gelonch, Ramon
Almería de la Merced, Sonia, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
Resum: Aquesta tesi ha estudiat la seroprevalença de Neospora caninum i els factors de risc que la afecten en bovins d'aptitud càrnia a Andorra. S'ha avaluat els nivells d'anticossos de N. caninum mitjançant la tècnica d'ELISA considerant mostres de 1758 animals majors de 6 mesos d'edat, pertanyents a 26 explotacions. Gairebé el 85% de les 26 explotacions estudiades han estat exposades a N. caninum amb seroprevalença mitjana d'anticossos a les explotacions 7. 4%. L'edat, les diferents pastures comunals i la raça, van ser els factors de risc que afecten la seroprevalença de la infecció al Principat. Els resultats suggereixen que la localització de les zones de pastura podrien potenciar la transmissió horitzontal d'aquest paràsit i que algunes races són més resistents a la infecció per N. caninum que d'altres.
Resum: The present PhD presents the results of a serological survey performed to analyze Neospora caninum seroprevalence and risk factors affecting seroprevalence in beef cattle in Andorra were investigated. Antibodies to N. Caninum were evaluated by ELISA performed on a yearly basis in 1,758 animals older than 6 mo, belonging to 26 herds. Almost 85% of the analyzed herds had at least one positive animal. Mean herd seroprevalence of antibodies to N. Caninum was 7. 4%. Age, summer grazing area of the herds and breed emerged as the main risk factors affecting seroprevalence of N. Caninum infection in Andorra. The results suggest that the particular grazing location could promote the horizontal transmission of this parasite and certain breeds are less susceptible to N. Caninum infection than others.
Nota: Descripció del recurs: el 2 de desembre de 2008
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària, Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals, 2008
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Vaques ; Infeccions ; Avortament en els animals
ISBN: 9788469165553

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/5617


95 p, 886.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-08-21   Favorit i Compartir