Estudi de la gestió documental de la informació en els serveis de valor afegit dels mitjans de comunicació a Internet: el cas de la premsa diària a l'Estat espanyol
Jiménez López, Àngels (Universitat Autònoma de Barcelona. Àrea de Biblioteconomia i Documentació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2002
Resum: Es parteix de la hipòtesi que els Serveis de Valor Afegit (SVA) són un dels elements que més poden ajudar als mitjans de comunicació presents a Internet, a configurar una personalitat pròpia i diferenciada de la dels mitjans clàssics. També que el nivell de qualitat de gran part d'aquests serveis depèn de la correcta aplicació de tècniques documentals. Metodologia: s'estudia, mitjançant l'observació, descripció i anàlisi, el nivell d'aplicació dels processos documentals en el disseny dels SVA en els mitjans de comunicació digitals a través del cas de la premsa diària espanyola. S'analitzen els serveis d'accés selectiu a informació personalitzada, d'accés a fons retrospectius i a fons referencials. S'estableix un conjunt de principis d'actuació, des d'un punt de vista documental, orientats a millorar qualitativament els SVA. Conclusions: un bon nombre dels SVA dels mitjans digitals espanyols pateix manca de riquesa i qualitat, la qual cosa és deguda a l'absència de documentalistes en les redaccions dels mitjans digitals i a la incorrecta aplicació de les tècniques documentals per part de professionals d'altres àmbits. Una major contribució de la Documentació i dels documentalistes en el disseny i gestió de SVA milloraria la seva qualitat i, per extensió la dels propis mitjans.
Resum: It departs of the hypothesis that the Added Value Services (AVS) are one of the elements that more can help to the present mass media Internet, to forming a differentiated personality from that of the classic media. Also that the quality level of big part of these services depends on the correct application of documentary technologies. Methodology: it is studied, by means of the observation, description and analysis, the level of application of the documentary processes in the design of the AVS in the digital mass media across the case of the daily Spanish press. There are analyzed the services of selective access to personalized information, of access to retrospective funds and thoroughly referential. There is established a set of principles of performance, from a documentary point of view, orientated to improve qualitatively the AVS Conclusions: a good number of the AVS of the digital Spanish media endures lack of wealth and quality, which is due to documentary makers' absence in the drafts of the digital media and to the incorrect application of the documentary technologies on the part of professionals of other areas. A major contribution of the Documentation and of the documentary makers in the design and AVS's management would improve its quality and, for extension that of the own media.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Ciències de la Comunicació, Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació, 2001
Nota: Índex
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Premsa electrònica ; Directoris ; Espanya ; Periodisme ; Innovacions tecnològiques ; Internet i comunicació
ISBN: 8469997858

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4169


69 p, 547.8 KB

26 p, 585.5 KB

41 p, 386.1 KB

29 p, 474.0 KB

16 p, 557.9 KB

16 p, 1.0 MB

25 p, 848.7 KB

59 p, 981.1 KB

112 p, 1016.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir