Ecologia dels ramats d'oví i cabrum de la Calma (Parc Natural del Montseny)
Bartolomé, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Franch Batlle, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
Resum: S'han estudiat alguns aspectes de l'ecologia de la ramaderia extensiva d'oví i cabrum a l'altiplà de la Calma (Montseny), de llarga tradició ramadera, on els darrers anys s'ha incrementat en nombre de bestiar. S'ha observat que dels recursos tròfics de la zona, les herbàcies de les landes ofereixen més quantitat d'aliment i les dels prats més qualitat. A partir de la composició botànica de la dieta dels ramats, estimada mitjançanta anàlisi microhistològica de les femtes, es conclou que les ovelles i les cabres són herbívors generalistes, però en la dieta de les cabres dominen les espècies llenyoses, mentre que en la de les ovelles les proporcions de llenyoses i herbàcies són semblants. La competència pels mateixos recursos entre els animals sembla accentuar el caràcter brostejador de les cabres i no afectar la selecció de la dieta per part de les ovelles. La intensitat d'ocupació de l'espai per part dels ramats és heterogènia. L'impacte que representa el consum de biomassa vegetal afecta principalment al bruc (Erica arborea). en canvi, el consum d'alzina (Quercus ilex), és menor del 2% de la producció anual.
Resum: Se han estudiado algunos aspectos de la ecología de la ganaderia extensiva ovino-caprina en el altiplano de la Calma (Montseny), de larga tradición ganadera, donde en los últimos años la cabaña se ha incrementado. Se ha observado que de los recursos tróficos de la zona, las herbaceas de las landas ofrecen mas cantidad de alimento y las de los prados mas calidad. A partir de la composición botánica de la dieta de los rebaños, estimada mediante análisis microhistológico de las heces, se concluye que las ovejas y las cabras son herbívoros generalistas, pero en la dieta de las cabras dominan las especies leñosas, mientras que en la de las ovejas las proporciones de leñosas y herbaceas son parecidas. La competencia por los mismos recursos entre animales parece acentuar el carácter ramoneador de las cabras y no afectar la selección de la dieta por parte de las ovejas. La intensidad de ocupación del espacio por parte de los rebaños es heterogenea. El impacto que representa el consumo de biomasa vegetal afecta principalmente al brezo, erica arborea. En cambio el consumo de encina, quercus ilex, es menor del 2% de la producción anual.
Nota: Descripció del recurs: el 20-08-2008
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències, Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia, 1995
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Ecologia de les pastures ; Montseny (Catalunya : Massís) ; Pasturatge ; Calma, la (Montseny, Catalunya) ; Ovelles ; Cria i millora ; Cabres
ISBN: 9788469132814

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/3687


120 p, 9.8 MB

88 p, 8.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Grup de Recerca en Remugants (G2R)
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir