Condicions de treball, conflictivitat laboral i militància política clandestina : els obrers industrials catalans i el PSUC (1938-1959)
Lardín Oliver, Antoni
Ysàs, Pere, 1955-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2005
Resum: La tesi doctoral consta de dues parts amb tres blocs temàtics. En la primera part s'exposa en tres capítols quins eren els condicionants polítics, socials, econòmics i laborals sota els quals s'havia de desenvolupar l'activitat clandestina del PSUC i els obrers de Catalunya havien de viure -o sobreviure-. El primer capítol s'obre amb una reflexió sobre l'estat de la qüestió respecte de la naturalesa del franquisme per intentar contextualitzar el debat historiogràfic, per tot seguit fer una descripció de la política interior, exterior i econòmica que va implantar la dictadura franquista. Els altres dos capítols tracten aspectes que incidien més directament en la vida personal i la quotidianeïtat dels treballadors i que determinaren les característiques de la conflictivitat laboral: en el segon capítol, tot el que van ser les característiques de la indústria catalana, amb poca concentració industrial, basada en el sectors del metall i el tèxtil amb empreses de caràcter familiar i concentrada a la ciutat de Barcelona i el seu cinturó; i l'evolució demogràfica de Catalunya després de la guerra fent especial èmfasi en intentar determinar les generacions que ocupaven el mercat laboral i tot el fenomen de la immigració. D'altra banda, hi havia també dos aspectes bàsics que eren necessaris d'analitzar per a poder entendre la conflictivitat laboral que es va desenvolupar en aquests anys del primer franquisme: les relacions laborals que va establir el règim i la qüestió dels salaris i el nivell de vida dels treballadors. Es tractava d'esbrinar si aquestes qüestions havien tingut influència en les motivacions o en les formes que va adoptar la conflictivitat laboral, així com intentar fer aportacions noves en anàlisi historiogràfica d'aquestes qüestions. La segona part de la investigació es divideix en dos grans capítols que conformen els altres dos blocs temàtics: el primer presenta l'evolució i l'estructura de l'organització del PSUC i la UGT a l'interior amb la quantificació i localització de la seva militància de base; l'estratègia de lluita antifranquista i els resultats de la seva aplicació i si es va establir alguna relació entre el partit i les protestes laborals, socials i polítiques que organitzaven els obrers i els ciutadans de Catalunya, entre els anys 1938 i 1959. El segon capítol inclou una relació de les protestes polítiques, socials i laborals que es van donar a Catalunya; una anàlisi dels protagonistes dels conflictes per determinar el relleu generacional, fent èmfasis en la immigració, la petjada de la guerra civil i la socialització de la guerra i finalment, intenta posar de manifest les actituds dels treballadors i les seves respostes davant l'agressió que va suposar per a ells la dictadura franquista i davant les crides a l'organització; la participació en les eleccions sindicals franquistes i les consignes de lluita antifranquista que feia el PSUC.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral -- Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Filosofia i Lletres, Departament d'Història Moderna i Contemporània, 2004
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Sindicats i comunisme ; Història ; 1949-1959 ; Catalunya ; Moviment obrer ; Partit Socialista Unificat de Catalunya Història
ISBN: 8468899976

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4797


588 p, 1.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir