Arquitectura del sistema internacional y economía política internacional de la integración monetaria europea : del informe Werner al informe Delors
Ruiz, Àlex
Bacaria i Colom, Jordi, 1952- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia Aplicada)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
Resum: La tesis plantea las posibilidades de un modelo teórico de corte realista que se encuadre en la literatura de economía política internacional para explicar diferentes aspectos del proceso de integración monetaria europea. Concretamente, se construye y se valida empíricamente un esquema teórico basado en el realismo postclásico destinado a explicar el calendario del lanzamiento de los dos grandes proyectos de integración monetaria europea (conocidos, respectivamente, como Informe Werner, de 1970, e Informe Delors, de 1989) y a establecer los determinantes sistémicos que subyacen al fracaso de los intentos de coordinación monetaria de la época de 1970 a 1995 y al éxito de la Unión Económica y Monetaria de 1999. La investigación confirma la necesidad de integrar el nivel del sistema internacional en los planteos habituales de economía política internacional de la integración europea al tiempo que ofrece algunas vías para incorporar la dimensión económica en los modelos realistas de relaciones internacionales.
Resum: This doctoral dissertation explores the possibilities of a realist theoretical model (in the tradition of international political economy) to explain several aspects of European monetary integration. A theoretical model based on postclassical realism is built and empirically tested. This model is used to explain the timing of the two major monetary integration projects (Werner Report, 1970, and Delors Report, 1989) and the systemic determinants of failure and success of different efforts of monetary coordination from 1970 to 1999. The research project confirms the necessity of paying attention to the international system level in the usual approaches of the international political economy of European integration. Additionally, the research provides some paths to integrate the economic dimension in the international relations realists models.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Departament d'Economia Aplicada, 2008
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Castellà
Document: Tesi doctoral
Matèria: Finances internacionals ; Economia internacional ; Unió Europea, Països de la ; Integració monetària
ISBN: 978-84-691-3321-7

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/4012


334 p, 1.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08   Favorit i Compartir