El creixement del sistema urbà de Catalunya (1950-1991) : De la concentració a la desconcentració metropolitana?
Sau Reventós, Elisabet (Generalitat de Catalunya. Direcció General de Planificació i Acció Territorial)

Títol variant: El crecimiento del sistema urbano de Cataluña (1950-1991) : ¿De la concentración a la desconcentración metropolitana?
Títol variant: La croissance du système urbain de Catalogne (1950-1991) : de la concentration à la déconcentration métropolitaine?
Títol variant: The expansion of the urban system in Catalonia (1950-1991) : from metropolitan concentration to decentralitation?
Data: 1995
Resum: L'objecte d'aquest article és estudiar l'evolució del sistema urbà de Catalunya a partir de l'aplicació del model de creixement dinàmic del geògraf angles Peter Hall. La dinàmica de creixement de la població en funció dels tres sistemes urbans que requereix el model permet establir unes etapes de creixement que mostren la progressiva desconcentració de la població des del nucli cap a les anelles del sistema urbà principal o cap a la resta de sistemes urbans. Per altra part, l'anàlisi de les diferents propostes de planificació redactades en el període d'estudi ha mostrat com les alternatives escollides per a la desconcentració de la metròpoli han consolidat el seu funcionament com a tals en la dècada dels vuitanta, coincidint amb l'accentuació dels moviments de desconcentració urbana.
Resum: El objectivo de este articulo es el estudio de la evolución del sistema urbano de Catalunya a partir de la aplicación del modelo de crecimiento dinámico del geógrafo inglés Peter Hall. La dinámica de crecimiento de la población agrupada en los tres sistemas urbanos requeridos por el modelo ha permitido definir unas etapas de crecimiento que muestran la progresiva desconcentración de la población desde el núcleo hacia las anillas del sistema principal o hacia el resto de sistemas urbanos. Por otro lado, el análisis de las distintas propuestas de planificación redactada en el periodo de estudio ha puesto de manifiesto que las alternativas urbanas para la desconcentración de la metrópolis definida en los diferentes planes han empezado a funcionar como tales en la década de lo ochenta, con la acentuación de los movimientos de desconcentración urbana.
Resum: L'objet de cet article est l'étude de l'évolution du système urbain de Catalogne A partir de l'application du modèle de croissance dynamique proposé par le géographe anglais Peter Hall. La dynamique de croissance de la population en fonction des trois systemes urbains con-templés dans le modèle permet d'établir des etapes de croissance qui montrent la progressive déconcentration de la population A partir du centre vers les anneaux du système urbain principal ou vers les autres systemes urbains. D'autre part, l'analyse des différentes propositions de planification rédigées pendant la période étudiée a montré comment les alternatives choisies pour la décentralisation de la métropole ont commencé à fonctionner comme telles pendant la décade des 80 et ont coincider avec l'accentuation des mouvements de déconcentration urbaine.
Resum: This article aims to analyse the evolution of the Catalan urban system through the application of the dynamic growth model designed by Peter Hall, the English geographer. The dynamics of population growth were grouped within the three categories of urban systems which the model identifies. This made it possible to identify stages of growth which were accompanied by the progressive dispersion of the population from the centre towards the outer rings of the main system or towards other urban systems. Moreover, the analysis of the various planning projects drawn up during the period studied has shown that the urban alternatives intended to decentralise the metropolis began to function as such in the 1980s when urban dispersion movements accelerated.
Nota: Aquest article presenta de forma resumida el treball de recerca "El creixement del sistema urbà de Catalunya: del Pla comarcal al Pla metropolità. Una anàlisi de les propostes" defensat l'any 1992 i dirigit pel professor Pere Riera en el marc del màster d'Estudis Regionals, Urbans i Metropolitans del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 27 (1995) p. 97-113, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41704


11 p, 343.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-08, darrera modificació el 2022-02-16   Favorit i Compartir