La Mediterrània : Espanya, Itàlia i els turcs
Anatra, Bruno (Università di Cagliari)

Títol variant: El Mediterráneo : España, Italia y los turcos
Títol variant: The Mediterranean : Spain, Italy and the Turks
Data: 1998
Resum: A través de los abundantes datos proporcionados por las fuentes diplomáticas de la época, el autor analiza las reacciones de la Monarquía hispánica y las potencias italianas ante la amenaza turca en el Mediterráneo. Las directrices políticas de Felipe II durante este período tuvieron que equilibrar su estrategia contra los otomanos y la negociación politica con los territorios italianos. En esta línea de análisis, el triunfo de Lepanto supone la culminación de una trayectoria militar conjunta, pero también el precipitante de la posterior y rápida ruptura del eje Italia-España ante el veloz resurgimiento del dominio marítimo otomano.
Resum: Utilitzant les nombroses dades proporcionades per les fonts diplomatiques de l'època, l'autor analitza les reaccions de la Monarquia hisphica i les potencies italianes davant l'amenaça turca a la Mediterrhia. Les directrius politiques de Felip II durant aquest període van haver d'equilibrar la seva estrategia contra els otomans i la negociació política amb els territoris italians. En aquesta línia d'analisi, el triomf de Lepant suposa la culminació d'una trajectoria militar conjunta a la Mediterrania, pero tambè l'esdeveniment precipitant de la posterior i rapida ruptura de I'eix Italia-Espanya davant del veloç ressorgiment del domini marítim otoma.
Resum: Using diplomatic sources, Bruno Anatra analyzes the reaction of both the Spanish Monarchy and the Italian powers facing the Turkish threat in the Mediterranean world. The politics of Philip II of Spain had to combine strategies against the Ottoman Empire and political negotiation with Italian countries. Considering that, the Spanish victory of Lepanto was the culmination of a joined military evolution in the Mediterranean but also the beginning of a fast breaking-off between Spain and Italy in front of the quick recovery of the Ottoman ruling position in that sea.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Manuscrits, N. 16 (1998) p. 87-100, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23340


14 p, 556.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-28, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir