Economía, arbitristmo y política en la Monarquía hispánica a fines del siglo XVI
Fortea Pérez, J. I. (Universidad de Cantabria)

Títol variant: Economia, arbitrisme i política a la Monarquia Hisphnica a finals del segle XVI
Títol variant: Economics, Arbitrism, and Politics late 16th Century Spanish Monarchy
Data: 1998
Resum: Mediante la referencia a numerosos tratadistas de fines del siglo XVI y comienzos del siglo XVII, el autor expone la imposibilidad de realizar una aproximación diferenciada al pensamiento teológico, político o económico coetáneo. A partir de la muerte de Felipe II, con la clara conciencia de vivir un período de crisis, estos autore3 plantearán desde esa perpectiva plural las causas de las alteraciones en la Monarquía Hispánica y los remedios orientados a lograr la restauración, no el cambio, del orden y los valores sociales en declive.
Resum: A partir de la referencia a nombrosos tractadistes de finals del segle XVI i inicis del segle XVII, I'autor exposa la impossibilitat de portar a teme una aproximació diferenciada sobre el pensament teologic, polític o economic coetani. Arran de la mort de Felip II, amb la clara consciencia de viure un període de crisi, aquests autors plantejaran des d'aquesta perspectiva plural les causes de les mutacions a la Monarquia Hisphica i els remeis orientats a assolir la restauració, no el canvi, de I'ordre i els valors socials en declivi.
Resum: Fortea Perez uses the testimonies of many late 16th century and early 17th century authors to state the impossibility of a discerning approach to contemporaneous theological, political or economical ideas. From this plural standpoint and with a neat conscience of being in the middle of a critical period, after the death of Philip II, those authors uttered the causes of the alterations in the Spanish Monarchy as well as the counteractions needed to restore, not to change, social order and values now in recession.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Manuscrits, N. 16 (1998) p. 155-176, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23344


22 p, 947.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-28, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir