Mediterranean diet changes during the nutritional transition in Spain
Garrabou, Ramon, 1937- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Cussó i Segura, Xavier 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Universitat Autònoma de Barcelona.
Unitat d'Història Econòmica
Publicació: |
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica 2007 |
Descripció: |
38 p. |
Resum: |
En este trabajo analizaremos en primer lugar la presencia i la importancia de los alimentos que caracterizan la dieta mediterránea en los sistemas alimentarios españoles del siglo XIX. Veremos como evoluciona esta presencia y el su peso a la dieta dentro del proceso de transición nutricional moderna española, contemplando dos períodos: desde finales del XIX hasta la década de 1930, y la segunda mitad del XX, períodos caracterizados por un aumento de la ingesta de alimentos, cereales y patatas primer, y de productos de origen animal después, y por la progresiva convergencia con las dietes de les sociedades desarrolladas, que diluirían o minimizarían progresivamente las características diferenciales mediterráneos. Situaremos los cambios que se producen a España en el contexto europeo, i finalmente, analizaremos en que medida, en la etapa inicial, la dieta seguida se ajustaba a les necesidades de la población y a la dieta actualmente recomendada, y si se produjeron cambios significativos en el curso de la transición alimentaria. |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat, el departament i la unitat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús  |
Llengua: |
Anglès |
Col·lecció: |
Departament d'Economia i d'Història Econòmica. Unitat d'Història Econòmica. Documents de treball |
Col·lecció: |
Documents de treball (Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Història Econòmica) ; 9/2007 |
Document: |
Working paper |
Matèria: |
Dieta ;
Mediterrània (Regió) ;
Nutrició ;
Història ;
S. XIX-XX ;
Espanya |
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Working papers >
Unitat d'Historia Econòmica. Documents de treball
Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16