Trabajo esclavo en el imperio fascista de ultramar
Marco, Atonio

Data: 2009
Resum: El Ultramar italiano fue el testigo de un racismo institucional particular, de una política del racismo o del racismo político, vinculado a las grandes elecciones de la política colonial italiana, liberal y fascista. Las etnias y las razas han censadas, descritas e inventadas. La "política de las razas " en Italia fue precoz. Fue una obra constante y sistemática, consciente de la explotación de las diferencias. La más pequeña de las potencias coloniales, el más pequeño y más breve de los imperios de ultramar consiguió codificar normas y prácticas que parecen sin proporción con su imperio. La afirmación que "italianos son buenas personas" no resiste a un examen histórico serio. El sentimiento pretendido de una dulzura y de una humanidad que Italia exportaba también donde no debía, ha sido reflejado en varias historias populistas y nacionalistas. Precisamente el racismo diario y difundido y que proviene de la masa de la sociedad colonial nos muestra que el mito «italiani brava gente» descubre su carácter ideológico y la invención de la tradición.
Resum: L'Ultramar italià va ser el testimoni d'un racisme institucional particular, d'una política del racisme o del racisme polític, vinculat a les grans eleccions de la política colonial italiana, liberal i feixista. Les ètnies i les races han censades, descrites i inventades. La "política de les races " a Itàlia va ser precoç. Va ser una obra constant i sistemàtica, conscient de l'explotació de les diferències. La més petita de les potències colonials, el més petit i més breu dels imperis d'ultramar va aconseguir codificar normes i pràctiques que semblen sense proporció amb el seu imperi. L'afirmació que "italians són bones persones" no resisteix a un examen històric seriós. El sentiment pretès d'una dolçor i d'una humanitat que Itàlia exportava també on no havia de, ha estat reflectit en diverses històries populistes i nacionalistes. Precisament el racisme diari i difós i que prové de la massa de la societat colonial ens mostra que el mite «italiani brava gente» descobreix el seu caràcter ideològic i la invenció de la tradició.
Resum: L'Outre-mer italien fut le témoin d'un racisme institutionnel particulier, d'une politique du racisme ou d'un racisme politique, lié aux grandes élections de la politique coloniale italienne, libérale et fasciste. Les ethnies et les races ont été recensées, décrites et inventées. La «politique des races» en Italie fut précoce. Ce fut une oeuvre constante, systématique, consciente de l'exploitation des différences. La plus petite des puissances coloniales, le plus petit et le plus bref des empires d'outre-mer a réussi à codifier des normes et des pratiques qui semblent sans proportion avec son empire. L'affirmation que les «italiens sont de bonnes personnes» ne résiste pas à un examen historique sérieux. Le sentiment prétendu d'une douceur et d'une humanité que l'Italie exportait aussi où elle ne devait pas, a été reflété dans plusieurs récits historiques populistes et nationalistes. C'est surtout le racisme quotidien, diffusé et provenant de la masse de la société coloniale qui nous montre que le mythe «italiani brava gente» dévoile son caractère idéologique et l'invention de la tradition.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Esclavitud ; Colonialismo ; Historia de Italia ; Fascismo ; Historia de África ; Colonialisme ; Història d'Itàlia ; Feixisme ; Història d'Àfrica ; Esclavage ; Histoire de l'Italie ; Histoire de l'Afrique
Publicat a: HMiC, N. 7 (2009) p. 54-62, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/HMiC/article/view/140749


9 p, 52.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2009-10-19, darrera modificació el 2022-02-13   Favorit i Compartir