Google Scholar: cites
La ancianidad a través de los/as jóvenes
Bazo, María Teresa

Data: 1992
Resum: En aquest article s' analitzen alguns dels resultats obtinguts en un estudi realitzat al País Basc a partir d'una mostra de 277 estudiants universitaris/es de segon cicle i post-grau. D 'una banda s 'analitzen els resultats d'un test de vint preguntes amb vint-i-cinc variables, sobre els estereotips més comuns referents a la vellesa, els ancians ,en general, i certes actituds i expectatives com a persones joves destinades a envellir. D' altra banda, es realitza una anàlisi de contingut sobre els sentiments, les relacions que mantenen amb els avis/es i la imatge que els susciten. Perceben "la vellesa" no d'una forma negativa, contrastada amb la imatge idealitzada que tenen dels avis/es. Respecte a aquest darrer punt s 'observa una divergència entre l'ideal i el real. L' experiència que tenen vers el tracte amb els avis/es, aquesta no concorda amb les imatges socials existents d' ells/es. Consideren que es tracta d un fet estadísticament anormal; consideren també que la vellesa no és un temps agradable de la vida i l' associen amb la malaltia i la manca de bellesa. S 'observa una relació directa entre aquestes variables i el rebuig vers la futura vellesa i la condició de ser avi així com un predomini dels coneixements basats en els estereotips. D'altra banda, a mesura que la imatge de la vellesa -i la dels avis/es- és més positiva, tendeixen a identificar-se més amb elles.
Resum: En elpresente artículo se analizan algunos de los resultados obtenidos en un estudio realizado en el País Vasco a una muestra de 277 estudiantes universitarios/as de segundo ciclo y de posgrado. Se analizan, por un lado, los resultados obtenidos en un test de veinte reguntas y veinticinco variables acerca de los estereotipos más comunes sobre la vejez, la personas ancianas en general, y ciertas actitudes y expectativas como personas jóvenes destinadas a envejecer. Por otro lado, se realiza un análisis de contenido de los relatos en los que la muestra describe y expresa e pontáneamente los sentimientos y relaciones que mantiene con lo s abuelos/as, así como la imagen que les suscitan. Perciben la ancianidad más bien deforma negativa, contrastando con la imagen idealizada que tienen de los abuelos/as. En ese último aspecto se observa una divergencia entre lo ideal y lo real. Cuando la experiencia que tienen del trato con los abuelos/as no concuerda con las imágenes sociales existentes de ellos/as, tienden a considerar que se trata de unos hechos estadísticamente anormales. Por otra parte, consideran que la vejez no es un tiempo agradable de la vida, y la asocian con la enfermedad y la falta de belleza. Se observa una relación directa entre esas variables el rechazo a la propia futura vejez y abuelidad, asi como un redominio de los conocimientos i basados en los estereotipos. Por otro lado, conforme a la imagen de la vejez -y la de los abuelos/as- es más positiva, tienden más a identificarse con ellas.
Resum: In this article are analysed some of the results obtained from a research study carried out in the Basque Country out of a sample o 277 university students of second cycle and postgraduates. It is examined, on the one hand, the outcome of a test twenty questions and twenty-five variables, about the most frequent stereotypes on old age, and elderly in general. Certain attitudes an expectations as young people bound to get old analysed too. On the other hand, it has been realized a content analysis of the stories in which the sample describes specifically and spontaneously the feelings and rhe relationship that they have with thyeir grandparents, as well as the image it is inspired. They consider old age rather negatively in contrast with the idealized image they have of their grandparents. In this respect a great diference between the ideal and reality is underlined. When the experience they have of their relationship with theirgrandparents does not match the previous social images, they tend to think it is a question of statistically abnomal facts. Besides they consider old age is not a pleasant period in life and, it is associated with illness and lack of beauty. It is observed a straight link between those variables and the rejection to their own future old age and and grandparenthood, as well as prevalence of the knowledge based on the stereotypes. In addition, as the image of old age -and that of grandparents' -grows more positive, the tend to identify themselves with them.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Papers : revista de sociologia, N. 40 (1992) p. 57-73, ISSN 2013-9004

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/25132
Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v40-bazo
DOI: 10.5565/rev/papers/v40n0.1649


17 p, 596.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-12-03, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir